България на челно място по употреба на най-евтини антибиотици

Затова експертите съветват да не се самолекуваме с антибиотици

България е на първо място в Европа по употреба на една от най-масовите групи антибиотици. Заради честата им употреба в болничната и доболничната помощ страната ни е на челно място по резистентност към тази група медикаменти. Това означава,че при някои пациенти лечението с тях е неефективно.

Според лекарите, заради честата и безпричинна употреба на най-масово предписваните антибиотици, бактериите, срещу които са насочени, стават устойчиви към тяхното въздействие.


"Бактериите могат да се размножават, да причиняват инфекции - независимо,че в средата, в която живеят, има лекарство срещу тях." Това коментира доц. Иван Иванов, завеждащ Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“. 

В тези случаи пациентите се лекуват с по-скъпи, широкоспектърни антибиотици. Понякога обаче бактериите са устойчиви и към тях. Неправилната употреба на антибиотици крие сериозни рискове,предупреждават лекарите.

"Повече умрели, повече вътреболнични инфекции и повече рехоспитализации. Миналата година 2,4 млн. българи са влезли в болница. Това значи, че едни и същи пациенти са обиколили много, много болници", посочи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Затова експертите съветват да не се самолекуваме с антибиотици.

"Трябва винаги да се използва мнението на експерт, на лекар и никога да не се използва без рецепта", съветва доц. Иван Иванов.

От началото на тази година Агенцията по лекарствата е санкционирала 50 аптеки за продажба на медикаменти без рецепта. Глобата е 1000 лева.