Английската сол

Пречистване и лечение

Солите на сярната киселина (SO4) влизат в ред значими за човека химични съединения. С калция те правят гипс, с медта – син камък, с желязото – зелен, а с магнезия – добре познатата ни английска сол.

Химичното име е магнезиев сулфат. Използва се в медицинската практика достатъчно дълго, по което съдим за високата му ефикасност в лечението на голямо количество патологии.

Действие на англ. сол

Тя се взема против аритмия, гърчове, спазми и запек. Разширява кръвоносните пътища и сваля налягането в тях. Работи като успокоително, слабително и жлъчегонно. С него гинеколозите отпускат маточната мускулатура (срещу преждевременно раждане).

Познат повече като английска сол, из Европа – като епсомова (епсом) сол, магнез. сулфат обладава широк спектър на въздействие. Това го отнася към симптоматичните средства, които облекчават състоянието при най-разнообразни заболявания.

Как се пие англ. сол?

Вътрешно англ. сол се поема с цел:

⇒ Стимулира и активизира отделяне на жлъч. сок – има рефлекторно действие върху рецепторите на лигавицата на дванадесетопръстника);

⇒ Слабително – препаратът се всмуква лошо в червата, поради което създава високо осмотично налагане. В червата се събира вода, тя разрежда изпражненията и усилва перисталтиката;

⇒ Противоотрова – при натравяне с тежки мет.

Време на действие

Ефектът от англ. сол се явява 0.5 до 3 ч. след поемането и тече 4 до 6 ч.

Показания за вътрешното й приемане са запек, холангит, холецистит, очистване на червата, отравяния и с целите на някои диагностични процедури.

Колко време се пие?

Взета за пречистване, като жлъчегонно и противоотрова, английската сол свършва работата си в рамките на часове и няма основание да се поема по-продължително.

Условия за продължително приемане се създават основно при вземането на препарата за отслабване.

Лечебни приложения

Прочистване с англ. сол

Ползва се прахообразната форма на магнезиевия сулфат. Основно – вътрешно, в редки случаи – на клизма. При перорално приемане под влияние на солта фекалните маси се напояват с вода и се размекват.

Неголяма част от препарата се всмуква в бъбреците и се извежда с урината. Останалата и съществена по обем част се изхвърля с изпражненията.

Действието на магнез. сулфат го прави ефикасно средство срещу:

Хронич. запек;
Непроходимост на черва;
Синдром на раздразн. черво;
Интоксикации и отравяния;
Глистни инвазии;
Спазми на гладките мускули.
Английска сол при запек

Прахообразната форма на магнез. сулфат има слабително д-вие. Обичайното назначение е еднократно за отстраняване на запичане и при потребност от скоростно освобождаване на червата. Показана е употребата му след провиждане на антихелминтна терапия за извеждане на умъртвените паразити.

За разхлабване се поема един път вечерно време и втори път – сутрин, преди първата храна. Предварително се приготвя суспензия – прах + вода.

За да се ускори изпразването на червата е необходимо допълнителното поемане на голямо к-ство затоплена вода. Тогава ефектът може да се изяви още след час и максимум до 3 часа.

Забранено е приемането на англ. сол няколко дни без прекъсване. Тя е способна да провокира възпаляване на чревната лигавица.

Точната доза за разхлабване

Английската сол за перорално приемане като слабително се приема на еднократни дози от по 10 до 30 г прахообр. в-во + 100 мл преварена и още неизстинала вода. Същата е дозата и за младежи над 15 г. Стандартното пакетче от 15 г се поема наведнъж, а това от 30 г може да бъде разделено на 2 части или също да бъде поето на един път.

За пациенти под 15 години солта се разчита според възрастта, като правилото е 1 г на 1 навършена година. Например дете, навършило 1 година, получава 1 г, а такова, навършило 6 години – 6 г.

При хроничен запек е показано и прилагането на магнезиевия сулфат под формата на клизма. Подготвя се разтвор на прахообразното в-во 20-30 г към 100 мл вода.