5 важни профилактични прегледа

Струва си да ги правим на определен период, за да запазим здравето си

Редовните профилактични прегледи могат да установят какво е състоянието на организма ви и да открият навреме опасността от зараждащо се заболяване. Ето пет основни изследвания, които си струва да правите на определен период, за да запазите здравето си.

Очен преглед

Препоръката на специалистите е да проверявате зрението си на всеки две години, а ако носите очила или контактни лещи за коригиране на далекогледство или късогледство – всяка година. Очните болести са обикновено безболезнени или с по-леки болезнени изяви в сравнение с другите болести, а някои от тях – като глаукомата например – са без никакви симптоми доста време след началото на заболяването. Промени в зрителните органи могат да са сигнал и за други недиагностицирани медицински проблеми като високо кръвно налягане или диабет. Това, че според вас виждате добре, не означава винаги, че всичко с очите ви е наред.

Измерване на кръвното налягане

Дори да нямате никакви притеснения, че кръвното ви скача или пада понякога, специалистите съветват жените между 18 и 65 години да го измерват редовно. Много е важно апаратът да е точен (по възможност професионален) и процедурата да се извършва правилно – в спокойно състояние, седнали, след 5 минути в пълен покой, точно поставен маншон на ръката, да се повтори три пъти и да се отчете средната стойност и т.н. Затова може би е най-добре медицинско лице да измери кръвното ви, препоръчват кардиолозите.

Цитонамазка

Този гинекологичен тест се препоръчва на всички жени от 25 до 49 години поне веднъж на две години. Процедурата е бърза и безболезнена за пациентката, а резултатът е много полезен за установяване на болестни изменения в клетките на маточната шийка. В повечето случаи анормалните клетки могат да се върнат към нормалния си строеж от само себе си, но понякога се налага да се отстранят, за да се предотврати развитие на цервикален карцином. При цитонамазката (PAP test) се вземат повърхностни клетки от шийката на матката и се изследват под микроскоп за предракови промени. Тестът е разработен през 1928 г. от патолога Джордж Папаниколау и благодарение на въвеждането му като профилактична мярка, заболеваемостта от рак на маточната шийка намалява значително.

Стоматологичен преглед

Никой не обича да ходи на зъболекар, но ако чакате първо да ви заболи, посещението става още по-неприятно, страданието още по-силно, лечението по-продължително и всичко ще ви излезе много по-скъпо. Затова по-добре си правете редовни профилактични прегледи. Обикновено се препоръчва да проверявате зъбите си на 6 месеца, но според специалистите периодът зависи от индивидуалното състояние на пациента. Ако сте със здрави зъби и спазвате добра орална хигиена, може да ходите на преглед и веднъж на годината, но ако имате „лоши“ зъби или проблемни венци, правете го на шест месеца. В случай че страдате от някакви дентални заболявания или пък от други болести, които могат да се отразят на зъбите ви, стоматологът ви ще ви посъветва да го посещавате още по-често, на два-три месеца.

Измерване на холестерола

Необходимо е да се прави, защото опасното повишаване на лошия холестерол няма ранни симптоми – първият сигнал може да е сърдечният удар, предупреждават лекарите. Измерването се препоръчва на хората след 45-годишна възраст, прави се с взимане на кръв за лабораторно изследване. Ако нямате никакви рискови фактори и предразполагащи към висок холестерол заболявания, при добър резултат може да повторите теста след 3-5 години, пише rozali.com.