5 основателни причини да ви прегледа дерматолог

Ранната диагностика може да бъде ключът към ефективното лечение на рак на кожата

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, така че е важно да се грижите подобаващо за нея. Тя е защитава тялото ви и е отражение на всичко, което се случва в него. Ето защо обръщайте внимание на това, което кожата иска да ви "каже".

Странно изглеждащи петна

Наблюдавайте съществуващите вече бенки и петна по кожата ви и следете за поява на нови. Всяка промяна на цвета, формата, големината на кожните образувания може да е признак за проблем. Така че, ако имате съмнения, че нещо не е както трябва, по-добре се консултирайте с дерматоог. Ранната диагностика може да бъде ключът към ефективното лечение на рак на кожата, например. 

Обрив, който не минава

Видовете обриви са безброй много, както и видовете лечение. Може да става дума за обикновен обрив от претопляне, но може и да е нещо по-сериозно. Когато обривът не минава и не се повлиява от обичайните мехлеми и билки за премахването му, по-добре се обърнете към дерматолог, вместо да продължавате със самолечението, консултирайки се с Интернет. Третирането на кожата с грешните медикаменти може да има нежелани реакции, така че по-добре не експериментирайте с тялото си.

Капеща коса

С напредване на възрастта това е нещо нормално. Но капенето на косата понякога може да е симптом и на дерматологичен проблем, особено ако е съчетано със сърбеж и лющене на кожата. Причината може да е в меланом, кърлежи, въшки, псориазис и т.н. 

Оцветяване на ноктите

Гъбичната инфекция е една от най-честите причини за промяна в цвета на ноктите, но може причината да е заболяване, липса на витамини, неправилно хранене, употреба на лекарства или просто напредването на възрастта. Дерматологът най-точно ще диагностицира и даде решение на проблема.

Суха и чувствителна кожа

С напредване на възрастта имунната система отслабва и кожата става по-податлива към ежедневните фактори на околната среда. Резултатът е суха, чувствителна, нееластична, белеща се и прочие кожа. Но никога не е изключено това да са симптоми и на дерматологично или друго заболяване.
 
Добре е да посещавате профилактично дерматолог през 6 месеца или поне веднъж в годината.

Източник: rozali