ЧЕЗ в неведение: Чувствителна финансова информация изтекла към Борисов

Чешката компания е започнала вътрешно разследване как се е случило това

Преговорите между "Инерком" и ЧЕЗ в столицата на Чехия продължават и днес.

Чешката компания е потвърдила за Би Ти Ви, че е започнало вътрешно разследване относно това как са изтекли документи с чувствителна финансова информация към премиера Бойко Борисов.

Очаква се до края на настоящата седмица да стане ясно дали чешката компания ще преразгледа договора за продажба на активите си в България, така че да позволи държавата ни да участва в сделката.

Според източници на bTV в договора за продажба съществува клауза, според която ЧЕЗ ще си сътрудничи със следващия собственик на активите в България, ако се налага в хода на арбитражно дело.

Неофициално претенцията стига до 500 млн. евро, което може да усложни разговорите с чешката компания в посока участие на страната ни в сделката.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.