ЧЕЗ брани Върбакова: Вярваме, че ”Инерком” ще плати и ще управлява добре

Говорителят не енергийната компания Алис Хоракова отказа да назове цената на сделката и с помощта на кои финансови институции се извършва

Чешката държавна компания ЧЕЗ е напълно убедена в способността на “Инерком“ да плати активите и да управлява добре електроенергийното дружество.
 
Това заяви за БНР говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова. Тя отказа да назове цената на сделката и с помощта на кои финансови институции се извършва.

"Всички компании, включени в процеса по продажбата, преминаха през проверка за изпълнението на критериите, която беше направена от ЧЕЗ. Също така, банките, които са ангажирани в процеса, направиха свои проверки, както изисква законодателството. Надзорният съвет на ЧЕЗ получи няколко независими доклада, свързани с плащанията на “Инерком“", каза Хоракова.

Говорителката на ЧЕЗ е категорична, че сделката ще бъде окончателно приключена, когато се получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията: "Цялата процедура преминава според българското законодателство и ние не очакваме спиране или връщане на сделката". 
 
Вижте още новини от България и света 

Междувременно Националната агенция за приходите /НАП/ е започнала проверка по сделката между ЧЕЗ и “Инерком“, съобщи националното радио. От НАП отказаха да уточнят детайли около самата проверка, докато тя не приключи. Тъй като е данъчно-осигурителна информация, от приходната агенция не коментираха и дали има запори върху сметки или имущество на собственика на “Инерком“ Гинка Върбакова и съпруга й Славчо Върбаков.

Премиерът Бойко Борисов поиска НАП и ДАНС да проверят случая.