Четат смъртта по бръчките на лицето ни

Те могат да се окажат първия признак за сериозно сърдечно заболяване

Със сигурност няма недостиг на онлайн съвети за това как да се избягнат бръчките или да се отървем от тях. Но вече се появиха и тревожни сигнали за онези, които имат по-набраздено отколкото е обичайното за възрастта им чело, което може да означава сериозен здравословен проблем.  

Известно е, че рискът от сърдечни заболявания се увеличава с възрастта, но според биомедицинския изследовател Йоланде Ескуирол бръчките на челото могат да бъдат първият признак на сърдечно заболяване, съобщи Bussiness Insider.

Медицинските интервенции и промените в начина на живот могат значително да намалят риска, но най-трудната част е ранното откриване на високорискови пациенти.

Не можете да видите или да усетите рисковите фактори като висок холестерол или хипертония, казва Ескуирол, цитиран от Европейската кардиологична асоциация. Ние изследваме бръчките на челото като маркер, защото това е толкова просто и видимо. Само един поглед към лицето на човек може да ни даде предупредителен сигнал - и тогава бихме могли да дадем съвети за намаляване на риска.

По-ранни проучвания вече изследват степента, в която възрастовите характеристики могат да се разчитат като показатели за сърдечни заболявания. Например, бръчките в ъгълчетата на окото нямат връзка с повишен риск от сърдечни заболявания.

При мъжкия косопад, бръчките на ушите и ксантелазма (жълтеникави или червеникави холестеролни отлагания под кожата -  разположени обикновено във вътрешния ъгъл на клепачите) обаче е установена връзка с повишен риск от сърдечни заболявания като например инфаркт на миокарда.

В настоящото проучване научен екип е изследвал 3200 души на възраст от 32 до 62 години в продължение на 20 години. Те са стигнали до заключението, че хората с бръчки на челото са с по-висок риск от смърт от сърдечни заболявания, отколкото тези без бръчки. Участниците с много силно изразени бръчки на челото дори са десетократно по-заплашени да умрат от проблем със сърцето от тези, които нямат такъв "релеф".

Колкото по-висока е степента на бръчките, толкова по-голям е рискът от смъртност от сърдечно-съдови заболявания, заключава Ескуирол.

Изследователите не знаят защо това е така, но подозират, че може да са свързани с атеросклероза, една от причините за сърдечни пристъпи и други сърдечни заболявания. "Бръчките на челото могат да бъдат маркер на атеросклерозата", каза изследователят.

И макар бръчките на челото определено да не са най-сигурният метод за откриване на риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение със съществуващите методи, те биха могли да бъдат ранен предупредителен сигнал.

"Това е първият път, когато се установи връзка между сърдечно-съдовия риск и бръчките на челото, така че констатациите трябва да бъдат потвърдени в бъдещи проучвания", отбеляза Ескуирол, "но практиката може да се използва сега в лекарски кабинети и клиники".

България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, като 64 на сто от хората умират от тях. А смръщените чела със сигурност потвърждават установената от европейски кардиолози връзка. 

(източник: КлубZ)