Честито, студенти! Не вярвайте на Радев

Президентът ще участва в тържественото събрание и ще присъства на концерта по случай 130-годишнината на СУ „Св. Климент Охридски“.

На 8 декември празнуват българските студенти. Да им пожелаем да променят България към по-добро. Това вероятно ще им пожелае днес и президентът Румен Радев, който ще участва в тържественото събрание и ще присъства на концерта по случай 130-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  Дано само не им пожелае да са верни на Кремъл, защото това е патриотично. Или нещо подобно, написано от най-мъдрия му съветник в завърналия се на "Дондуков" 2 ретро-плакатен стил: "Дружбата със СССР е нужна на България така както въздуха и слънцето за всяко живо същество." Не му вярвайте, студенти. Колелото на историята се върти, както още е казал авторът на горната "гениална"  фраза. Но съвсем не  до окончателната победа на комунизма.

 През 1903 г. 8 декември е отбелязан за първи път като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище. Решението е на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември - когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета на 8 декември е възстановен. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти, припомня "Фокус".

Във връзка с празника ръководството на ГД „Националната полиция“ предприема допълнителни мерки за сигурност. Целта е гарантиране на обществения ред и сигурността на младите хора, както и безопасността на движението по пътищата. С превантивна цел са проведени срещи със собственици и управители на туристически, питейни, увеселителни и други организирано посещавани обекти, на които са обсъдени възможните рискове от престъпни посегателства и са дадени препоръки за повишена бдителност и навременно подаване на информация за своевременно реагиране при необходимост. Създадена е организация за засилено полицейско присъствие около питейните и увеселителните заведения, и места за настаняване, на които се очакват празнуващи. Специално внимание ще бъде обърнато на курортите, където традиционно празнуват студентите. 
В София ще се следи в нощните увеселителни заведенията да не се допускат непълнолетни, посетители с огнестрелни и пиротехнически изделия. Ще има засилено полицейско присъствие в централната градска част, Студентски град и Парка Витоша. Целта е обезпечаване на обществения ред и спокойствието на всички – празнуващи и граждани. В столицата като най-голям град с най-много студенти, е осигурен значителен ресурс, който да гарантира тяхното спокойствие и безпроблемно празнуване. Изготвен е план за специализирана полицейска операция на 8 и 9 декември по линия на „Пътна полиция“. Основното, за което ще се следи е наличие на Гражданска отговорност и недопускане управлението на МНП от водачи, употребили алкохол и наркотични вещества. 
На 8 декември сутринта на територията на цялата страна ще започне специализирана полицейска операция на „Пътна полиция“, която ще продължи и следващия ден. Екипите ще следят за управление на моторни превозни средства от неправоспособни водачи или от шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. В случай на усложнени метеорологични условия, своевременно ще се въвежда временна организация на движението, при необходимост трафикът ще се пренасочва по обходни маршрути.