Червеният ген. Добри Джуров до Политбюро: Нашите войски ще изпълнят интернационалния си дълг в Чехословакия

ген. Добри Джуров, снимка: desebg.com

ген. Добри Джуров, снимка: desebg.com

„Българските части, изпълняващи своя дълг в Чехословакия, са с висок дух и постоянна готовност да изпълнят докрай своя интернационален дълг”. Това е докладвал министърът на народната отбрана армейски генерал Добри Джуров на Политбюро на ЦК на БКП за българските военни части, участвали в нападението на Чехословакия през 1968 г. под командването на съветските войски. Тази година се навършват 51 години от срамното потъпкване на Пражката пролет от войските на Варшавския договор, водени от съветската армия.

Специалният доклад представлява строго секретна докладна записка относно: Действията на частите на БНА в ЧССР от 30 септември 1968 г., който е запазен във Военния държавен архив, цитиран от desebg.com и публикува в сборника „Пражката пролет и Държавна сигурност” на Комисията по досиетата.

В 9-страничния доклад ген. Джуров подробно обяснява как българските военни части първоначално са дислоцирани на територия на СССР и са поставени под командването на Главното командване на съветската армия и извършена конкретна подготовка.

Описани са бойните задачи, получени от руснаците за нахлуването в Чехословакия. Непосредствено преди военната инвазия са проведени митинги за мобилизиране на личния състав.

В гр. Кошице българските части са се натъкнали на първите барикади на чехите, а многобройна тълпа от млади хора е нападнала колоната. Тя си е пробила път с големи трудности, изпочупени са били стъклата на 40-50 автомобила. Произведени са и изстрели от „контрареволюционери” по колоната.

„Тогава полкът изкара в челото на намиращата се пред него съветска тилова колона, една танкова рота и рота транспортьори, които с огън във въздуха, а след това и по нападателите и заслон от двете страни на маршрута пропуснаха колоната”, е посочено в докладната на Джуров.

Отчетени са 21 случаи на нараняване на български войници – от счупена ябълчна кост – до изкъртени зъби и по-леки рани.

Описано е разкриването на организация на проститутки в гр. Банска Бистрица, чиято чел, според ръководството на БНА, било да компрометира българските части.

Отделени са няколко реда за единствения смъртен случай в българските военни части – на чл. сержант Николов от 22 мотострелкови полк, убит край лагера на частта в близост до две чешки летища.

Посочено е, че командването на БНА е взело мерки за изпращане на зимно облекло на българските части, които са били с лятно облекло при заминаването им от България в началото на лятото.

Документът е включен в сборника „Пражката пролет и Държавна сигурност”, издание на Комисията по досиетата, 2011.

doc_d_djurov_1.jpg

doc_d_djurov_2.jpg

doc_d_djurov_3.jpg

doc_d_djurov_4.jpg

doc_d_djurov_5.jpg

doc_d_djurov_6.jpg

doc_d_djurov_7.jpg

doc_d_djurov_8.jpg

doc_d_djurov_9.jpg