Червеният депутат Иво Христов с поредна порция страхове: Дните ни са преброени!

Иво Христов

Иво Христов

Червеният депутат Иво Христов, който посочи, че 80% от българите са дебили, продължава да обикаля страната, за да си представя новата си книга „ Пред пепелището на нестаналото българско общество“, без да пропуска да внушава страхове и да чертае апокалиптични сценарии за бъдещето на България. 

„Има тежка невроза на нацията. Хората на инстинктивно ниво усещат, че дните ни са преброени; че „комай ни лъжат тия синковци“, въпреки приказките за блестящото ни настояще и бъдеще. Хората инстинктивно знаят, че развитието няма да се случи в рамките на техния живот и си задават въпроса „Аз защо живях?“. Най-голямата драма за възрастните хора е, че те създадоха една държава-образец. България беше 28-ма страна по индекс на човешко развитие в света, с развити индустриални отрасли. Ние изпуснахме една страна, която беше в епицентъра на висшите световни постижения“, каза политологът“, насажда манипулативните си внушения червеният депутат пред граждани на Велико Търново.

Христов подхранва носталгията по миналото с фалшиви комунистически митове, като  се спря върху „постиженията“ на социалистическа България, която била влязла в четвъртата технологична фаза на развитие на света“. 

„Само за 25 години държавата изградила всички основи на индустрията и създала образователната канава. От една примитивна и изостанала страна, България изгради своите енергийна и комуникационна системи, масовизира образованието и създаде своята научно-техническа интелигенция, създаде всички основни отрасли на модерната индустрия и стана градска страна; бяха отворени лифтовете за социално движение на огромни маси от хора“, изтъква „достойнствата“ на комунстическия режим, който със закон бе обявен за престъпен социалният анализатор. 

Според Христов са необходими за преодоляването на кризата, в която е изпаднала страната ни, три неща - да има субект на стратегическо действие, който разбира драматизма на проблема; да е наясно и да изработи алтернативи, които да реализира. 

„За 10 години в последното управление има главоломно сриване на всички нива. Ние се върнахме на нивото от началото на българския преход. Когато едно малцинство е взело шансовете за социална реализация на едно мнозинство, тогава приказките за демокрация стават смешни. Затова живеем в страна на два стандарта - европредседателски и за вътрешна употреба“, обобщава Христов, който съзнателно или не със своите тези очевидно се опитва да разделя нацията и вбива клин между народ и управляващи.

Пред публиката Иво Христов очерта два песимистични геополитически сценарии за България – единият, да се превърнем в държава, лишена от властнически структури, зона между Турция и Европа, и другият – да станем страна с подменено население, чиято територия е важна, защото се намира на геостратегическо място.

Наскоро депутатът на БСП подобни нихилистични тези и внушения по време на срещите с граждани в Пловдив, Карлово и други градове. Извън теорията на конспирацията трудно можем да кажем дали България е свързана с някакъв зловещ сценарий на Запада. Но със сигурност може да се каже, че червеният депутат е част от сценарий, който трябва да насажда на гражданите страхове и безнадеждност, да ги отвращава от постиженията на демокрацията и членствата ни в ЕС и НАТО, но и да поражда носталгия по комунистическото минало.