Чарът на Мондиала в Русия

Феновете се влюбиха в хърватския президент Колинда Грабар-Китарович

Колинда Грабар-Китарович

Колинда Грабар-Китарович

Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович се превърна в звездата сред държавните лидери на Световното първенство по футбол. Топлите й прегръдки за отбора, широката усмивка дори след загубата и земното ѝ поведение спечелиха възхищението на публиката.

"Хърватският президент победи. Футболна тениска, дъжд, сълзи, косата ѝ е съсипана, а на нея не ѝ пука", гласеше коментар в социалните мрежи. Тя присъстваше на повечето от предишните мачове на хърватите, като пътуваше в икономична класа в самолета и приветстваше отбора от трибуните на обикновените фенове, а не на държавните лидери.

Грабар-Китарович стана първата жена - президент на Хърватия, през 2015 г. Тогава тя бе и най-младият човек, станал държавен глава – на 46 години. Преди това бе министър по европейските въпроси, външен министър, работила е и в НАТО. Омъжена е за инженера Яков Китарович от 1996 г. и имат син и дъщеря.

Тя се определя като вярваща католичка и последовател на традиционните християнски ценности. Въпреки че е против гей браковете, Грабар-Китарович подкрепя семейното съжителство за ЛГБТ двойките, което би им дало същите права като на хетеросексуалните семейства в брак. Според нея това е удачен компромис, освен това публично е заявявала, че би подкрепила сина си, ако той е гей.

Грабар-Китарович е защитничка на правото на аборт с мотива, че по-важното е хората да бъдат образовани как да предотвратят нежелани бременности и забраната на абортите няма да реши това. Тя критикува и трудната процедура за осиновяване и иска цялостна реформа на системата, така че за майките и децата да могат да се полагат необходимите грижи.

Сексапилът й обаче доведе и до невъзпитани сравнения, след като плажни снимки на порноактриси и на актрисата Коко Остин плъзнаха в социалните мрежи, представяни като лични кадри на Грабар-Китарович. Тя обаче не коментира "фалшивите новини", които вече неколкократно се появяваха в интернет, откакто стана държавен глава.