Бял равнец: билката на Ахил

Героят от Троянската война лекувал с него кървящите си воински рани

Латинското название на белия равнец е Achillea – като героя от Троянската война Ахил. Вярно или не, той лекувал кървящите воински рани именно с равнец.

Впрочем билката е записана в „Каноните“ на Авицена, заедно с множество от целебните й свойства. Войните на Александър Македонски ползвали растението срещу кръвоизливи. Войниците на Суворов пък носели сух равнец в стандартната си екипировка.

Равнецът би се свързвал само с рани, войни и кръв, ако селяните не пръскаха с него срещу вредители.

Днес красивото цвете официално е признато за лечебно растение в ред европейски страни. То е добре изучено и главните му способности са известни.

Лечебни свойства, действие

За какво се пие равнецът?

Първото му свойство е откритото в Античността – кръвоспиращо, включително при  вътр. кръвоизливи (маточни, белодробни, стомашни, чревни, от носа).  Успокоява възпаления и лекува патологични изменения в ред вътрешни органи. Регулира обменните процеси в тялото.

Биоактивните вещества в равнеца лекуват най-общо:

 Стомах – катарални възпаления, язва и др.;

 Изменения на бъбреци (вкл. камъни в тях), черен дроб;

 Женски заболявания, матка;

 Нервни патологии, главоболие;

 Анемии, хипертонии, риск от тромбоза, хемороиди;

 Простуди;

 Колити, ентероколити, дизентерия, диария;

 Някои по-специфични болести като туберкулоза, малария.

Направления, в които помага бял равнец

Първо, връзка с кръвта

Ако се задълбочим, ще засечем отношението на белия равнец към болести, свързани по определен начин с кръвта. Кръвоизливите и анемията са най-очевидни, но в добавка:

1. Билката е приложима при ред патологии на сърцето и съдовете. Това идва от способността й да разширява кръвоносните пътища, особено тези в главния мускул. По същия механизъм помага при хипертония;

2. Едно от най-съществените качества на равнеца е влиянието му върху венозните стени. Оттам идва и чудесното му приложение при варикозни разширения, хемороиди, профилактика на образуването на тромби;

3. Дава се за патологии по храносмилателния път, но основно такива, свързани с ерозия на лигавиците и кръвоизливи;

4. Ефикасен е при женски болести от полово-отделителен характер. Идеален е при болезнена менструация, съпровождана от обилни кръвоизливи;

5. По отношение на емоции и психика равнецът е лек при истерии, ипохондрия (страх от болести), главоболие. Най-мощен е при главоболие, съпроводено с кръвоизливи от носа.

Второ, спазмолитично действие

Второто основно направление на равнеца е спазмолитично – отпуска гладката мускулатура на черва, пикоч. и жлъчни пътища. Така купира спазми в червата, повишава диурезата и транспорта на жлъчен сок. По същия механизъм равнецът увеличава количеството на кърмата, предпазва от формиране на бъбр. песъчинки и т.н.

Трето, противовъзпалително

Идеално при диспепсия, диария, вътрешни възпаления – стомашни, гинекологични, на отделителната система. В допълнение лекува незадържането на урина и нощните полюции, унищожава глисти.

Основни рецепти с бял равнец

Чай

Най-слабо концентрираният лек – чаят, има място при простуди, общи неразположения, възпаления по дихателните пътища, за отхрачване, бронхиална астма, главоболие (дори и силно).

Чаят е идеален като помощно средство при системни патологии на сърце, стомах и кожа. Помага изчистването в отделителната с-ма, включително на бъбречни камъни.

Приготвяне: пресни стръкове се нарязват и се изсипват в стъклен съд или емайл, в който да се покиснат с хладка вода. След няколко часа се местят на котлон, врят 30 мин., с разбъркване. За предпочитане е прецеждането да бъде през марля.

Употреба: по няколко чашки на ден, без строго ограничение в количеството.

Отварка от бял равнец

По-силният от чая воден екстракт се предпочита при катари на дихат. пътища, за подобряване на храносмилането и апетита, за увеличаване на кърмата и при нарушения на менструалния цикъл. Отлични резултати дава в гинекологичната практика при възпалителни процеси. Става чудесна билкова вода за жабурене при възпалявания в устата, както и за клизма при хемороиди.

Приготвяне: 15 г рязани ситничко стръкчета + 200 мл 20-25° вода. Потапят се на вод. баня, под капак и периодично се разбъркват. След изтичане на 15-е минути кастролата се дърпа от котлона, за да се охлади по естествен начин (не под  45 мин.). Отделя се билката и се долива до 200 мл.

Употреба: за разлика от чая, отварката се приема по 20 мл (на лъжици), като показаният брой приеми е 3-4 на брой в рамките на 24 ч. Лекарството се съхран. на прохладно (под 10 °C).

Тинктура от бял равнец

Спиртният извлек на белия равнец се предпочита за спирането на вътрешни кръвоизливи, потушаване на болки, борба с възпаления, за превързване на рани, обработване на гнойни пъпки, различни малки прорези и одирания.

Приготвяне: шепа сух бял равнец (наполовина цветове) се залива с чаша водка. Кисненето е 14-15 дни, в затворен шкаф. Мястото да е топло, но не прекалено.

Втори вариант със спирт: 30 г сушено вещество + 100 мл медицински спирт 76%. Престоява 10 дни.

Употреба: при стенокардии, импотентност, чревни спазми – 3 Х 20 капки. За горепосочените болести – 3-4 Х 40 капки. За да се изпие, се разводнява обилно – примерно с половинка или цяла чаша. Само за спирането на кръвоизливи, болки и тежки възпаления е показано капките да се разредят с по-ограничено количество вода (пр. 50 мл).

Съхранение: за разлика от извлеците на водна основа, които са годни ок. 48 часа, спиртовите имат значително по-дълъг живот.

Бял равнец в зехтин

Масленият извлек не заменя етеричното масло в широтата на въздействието му, но е много по-достъпен и евтин. Той е по-доброто решение за рани, загрубяла кожа, напукване, включително и на устните, при ухапвания от ципокрили и др. повреди по кожата. Най-голямата полза от маслото е:

  • при изгаряне – напояване на компреси;
  • за лечение на екземи  – прилага се директно, чрез намазване на засегнатите зони.

Приготвяне: само от цветовете на бел. равнец. Те се стриват и заливат с качествен зехтин. Слънцето трябва да огрява сместа в течение на 21 дни и балсамът е готов.

Бани с бял равнец

200 г сухо в-во се накисва за половин час в 3 л 100° вода. Готовата отварка се прецежда и изсипва във ваната. Приема се точно преди нощ. сън. Излизайки от ваната, пациентът се увива добре в топъл халат и одеяло.

Частични бани по Мария Требен

Известната билкарка препоръчва баня на долната половина на тялото при редица женски болести като възпаления и кисти на яйчниците, бяло течение, смъкване на матката, миоми и др. В повечето случаи тя съчетава накисването под кръста с чай от равнеца (2 чаши/24 ч.), който да подпомогне премахването на болезнеността и възпалението. Същите бани тя препоръчва при напикаване, независимо от възрастта.

Приготвяне: полубаните с бял равнец по Требен се правят от цяла билка, накисната за една нощ в студ. вода. Тя се кипва само за секунди и веднага се сипва във водата за банята. За една процедура отиват ок. 100 г равнец.

Бял равнец + коприва: това съчетание на чай Требен дава в прибавка към баните при кисти на яйчници.

Бял равнец + лайка: тази комбинация на бани и компреси е успешна срещу акне и хемороиди.

Сироп от бял равнец

Лечебна, но в същото време разхлаждаща, тонизираща и приятна напитка представлява сиропът от бял равнец, приготвен с много лимон. Рецептите са сходни с тези за приготвяне на сироп от цветовете на бъза. Напитката е толкова ефикасна, колкото и чаят.

Рецепта №1: 1 л филтрирана вода + ½ ч.л. лимонтузу се възвира и веднага се добавят 3 цели стръка бял равнец. Течността се дръпва настрани, да се запари само за петнайсетина мин. Към елексира се изсипва сокчето от ½ лимон + месестата му част, нарязана на ситно. Чакаме температурата му да спадне естествено, за да прецедим и подсладим.

Рецепта №2: приготвя се само от цветове на бял равнец. 20 съцветия + 1.5 л студ. вода + 1 цял лимон, нарязан на парченца, + 1 пак. лимонтузу. Напитката се изкисва 2 денонощия, но се поразбърква през 8 часа. Накрая едрото щателно се изстисква и се премахва. Към чистата течност се добавя захарта – ок. 1.5 кг на всеки цял литър течност.

Захарта се разтваря „на студено“ – с бъркане. Готовото се разсипва по бутилки, за да се прибере на студено. За пиене първо се разводнява.

Сок от бял равнец

Сокът, изстискан от пресни листа, е чудесен лек за болести по кожата, за жабурене при парадонтоза и средство за превръзки. В много мънички дози се пийва – по 5 мл.

Приготвяне: Берем пресни листа, измиваме ги в течаща вода и смиламе на каша, от която оцеждаме сокът. Готовият сок е в лечебно к-во 3 Х 5 мл.

Мехлем от бял равнец

Мехлемът лекува натъртване, малки рани, одраскано и порязано, разнася отоци и обеззаразява циреи. Маже се на съвсем тъничко слойче.

Рецепта №1: Набирате пресни цветове и листа от б. равнец. Нарязвате ги на ситно и допълнително ги начуквате в хаван. Своеобразната каша се смесва поравно с несолена св. мас.

Рецепта №2: При липса на свеж бял равнец, мехлем се прави от сух. Различието е, че вместо св. мас, се ползва вазелин. От сухия равнец се вари отварка и една част се дозира към 4 части вазелин. Този вид мазило дава супер резултат при натъртвания.

Рецепта №3 за циреи и малки рани: шепа сух равнец, наронен, + 50 мл вода + 20 г вазелин. Растит. маса се попарва и се получава каша. Загрява се до 70° и се охлажда естествено. Тогава се смесва с вазелина.

Компреси с бял равнец

Компреси за рани, отоци и натъртвания: сваряват се отделни отварки от по 30 г б. равнец и лайка. Равнецът се пари 30 мин., а лайката – 20 мин. Готовите отварки се филтрират и смесват, като лекичко се подгряват. В горещата течност се потапя гъста марля и се разстила на болното, като се покрива с плат. Гледайте компресът да действа ок. 1 час.

(zdrave.org)