Буруджиева: Визитите на Радев и Борисов в Русия ще изградят трайна рамка на двустранни отношения

Това е очаквана крачка, след като веднъж тези отношения бяха разрушени, посочва още тя

Татяна Буруджиева

Татяна Буруджиева

Посещението на президента Румен Радев и предстоящото на премиера Бойко Борисов в Русия ще изградят трайни рамки на двустранните отношения, като покажат техните стабилност и перспектива. Това каза за радио „Фокус“ политологът Татяна Буруджиева. Тя обясни, че знакът за размразяване на обтегнатите отношения идва именно от президентската институция. 

„В доста обтегнати отношения с Русия бяхме, първо защото като страна членка на ЕС сме част от политиката на Европа към Русия; на второ място България като държава с излаз на Черно море и като европейска граница има своите интереси; от трета страна – имаме исторически основи на тези отношения. Беше много важно да се направи тази първа крачка след 10-годишно прекъсване. От друга страна, „Южен поток“ беше много напреднал проект в България и фактът, че не можахме да бъдем част от него, трябва да бъде компенсирам. Силно се надявам да може да се възстанови, по същия начин, по който ни се струваше невъзможно и проектът АЕЦ „Белене“ да бъде рестартиран“, коментира Татяна Буруджиева, като обясни, че въпреки информационно равнище на отразяване на срещата в руските медии, първоначалните коментари издават до каква степен Русия е била засегната от липсата на добри двустранни отношения.

Политологът допълни, че възобновяването на българо-руските отношения е очаквана крачка, към която се пристъпва по-предпазливо, след като веднъж вече отношенията са били разрушавани.

Оптимистичните прогнози на Буруджиева обаче влизат в дебат с въпроса - доколкото това ще бъде в интерес на българската държава и нейните граждани. Защото последните почти 30 години, в които страната ни остана в хватката на руските, преди всичко, икономически интереси, особено в някои сектори на националното ни стопанство, поставиха българските данъкоплатци в абсурдни и тежки ситуации. Дали "стоплянето" на отношенията с Русия няма да се окаже поредния опит на Кремъл да засилва евроспептицизма у българите и все повече да ни отдалечава от нашите партньори - ЕС и НАТО, респективно - да ни отклонява от нашия евроатлантически път на развитие.