БСП между митовете, вълшебните приказки, интригите и предложенията на дон Вито Корлеоне

Столетницата навлече старата кожа, но иска да е в европейска премяна за евроизборите

Прави опити за вдъхване на нов живот на централните митологеми на соц. пропагандата

Светослав Пинтев 

За трети път преизбраха Сергей Станишев за лидер на ПЕС на конгреса на европейските социалисти в Лисабон. Граничи с абсурда, че лидерът на българските такива Корнелия Нинова не уважи събитието. Но това е нищо пред инатенето на БСП да намекват или направо да подчертават дебелашки, че той може и да не е водач на листата им за евроизборите. Това може да означава само, че не се смятат за европейски или не се смятат за социалисти. Или и двете.  
„Има три риска пред БСП за спечелването на европейските избори: първо – конфликтите на европейско, национално и местно ниво. Второ – подреждането на листата за Европейски парламент. Трето – риториката и посланията, да не допуснем да ни вкарат отново в 
графата "антиевропейска партия"
Това  забележително изказване направи лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов пред  Конференцията на софийската градска организация на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията, както писахме. Е, като забележително го определяме ние, защото наистина е чудно умотворение, показателно за поредния опит за метаморфоза-менте .
Опит за превръщането на гъсеницата в пеперуда-монарх. „Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец“, както вероятно би се  изразил отново Алеко. С тази разлика, че червеният бай Ганьо свали сталинската куртка, а сега пак му се ще да се премени в нея. Иначе Щастливеца си е все така актуален.. 
.В студиото на Би Ти Ви Калоян Паргов се оплака, ама без никакво стеснение: "Нашите опоненти вкараха БСП в 

антиевропейски калъп

 в кампанията за изборите през 2017 г., използвайки наши изказвания. На европейските избори това ще бъде проблем, тъй като преобладаващото мнозинство български граждани мислят в посока "за" Европа. А ние мислим в посока "за една различна Европа", в която българското достойнство да бъде оценено".  Хем са „за“ Европа, хем да е различна, вероятно по путински образец, както те разбират българското достойнство. Паргов го усуква по килифарски, за да не каже какъв е основният проблем. А той не е само в изказванията, а в делата на партийното ръководство, започнали с 
ритуалното им поклонение пред паметника на Тодор Живков
  Дългогодишният им генерален секретар, техен лидер и държавен ръководител беше изключен от партията, доколкото ми е известно, но това не попречи на новото Политбюро да отрупа с цветя паметника му, нито да се снимат пред него.
 Изключването стана в едни други времена, когато Столетницата се опитваше да се разграничи от кървавото си минало.  Сега е обратното, стреми се всячески да навлече старата кожа, но и европейска промяна, когато дойдат избори, набутвайки под миндера олигархичното настояще . 
Поклонението в Правец  не бе просто поклонение, а началото на опит за възстановяване на мита за фаталната ни предопределеност да сме под „слънцето“ на съветската или путинистка мощ и величие,  опаковани в опашатата лъжа за братска любов на Стопанина на Кремъл към българите, тъпкани от злия ЕС. Опит за вдъхване на нов живот на централните митологеми на социалистическата пропаганда, не на последно място –на героичната. Сега героите се борят полутайно срещу ЕС, само пред симпатизантите си. На тях са готови да обещаят всичко, дори завръщането на др. Йосиф Висарионович, ако се наложи. Например- 

Сталин влиза в Брюксел на бял кон 

Каква прелест би била подобна опорка за партийния работник по пропагандата.
Митът е неразделна част от модела, в който битува столетницата вече повече от век и една четвърт.
 „В БСП дискусията продължава вече 127 години“, както гениално и елегантно  се изрази Паргов. Не дискусия, а нежен шепот, бе Паргов. 
 Една мисъл на френски философ и антрополог Леви Брюл за първобитните общества е напълно уместна и тук: “Митовете съставляват буквално най-скъпоценното съкровище на племето. Те се отнасят към самата сърцевина на това, което племето почита като светиня“, казва той. 
Племе, вожд…
Всичко е както си трябва. 
От висините на БСП явно едва сега забелязват  дребната подробност , че „преобладаващото мнозинство български граждани мислят в посока "за" Европа“, както казва столичният социалистически вожд. Въпреки усилията на партията да им обясни, че демокрацията ни е взела много, но пък те ще се разплатят с нея, както си знаят, само да светне маяка. 
 Разбира се, виновни БСП да бъде вкарана в антиевропейски калъп са опонентите… Те хвърляха знамето на Европа пред краката на кандидат-президента Радев на сборището на язовир „Копринка“. Те аплодират неговите постоянни изявления по света и у нас в полза на „руските интереси“, маскирани като уж български такива.  Те са върли противници на санкциите срещу Москва, въпреки ескалиращата агресия на Кремъл. Или точно зарад нея? Те ходят с червени знамена със сърпове и чукове, портрети на Путин , Сталин и др. подобни. 
Интересен момент в този приказно-митично вълшебен буламач е вечната 

партийна линия на интригите

Такива на всякакви нива-европейско, евразийско, градско селско... Основната интрига, разбира се, е заключена във въпросчето  дали лидерът на ПЕС Сергей Станишев ще оглавява листата на БСП за евроизборите, както вече стана въпрос. Щото не върви един президент на  европейските социалисти да е втори, трети или десети, нали се сещате? Примерно след Курумбашев, Сульо, Пульо, Атанас и аз…  Ще е оглушителен шамар от родната му партия, ако го набутат отзад. Това ще е типична балканска простотия с елементи на болшевизъм. 
И тук се отваря една чудесна ниша за изнудване на бившия шеф в БСП, а сега в ПЕС,  за извиване на ръце му в името на реабилитирането на БСП пред европейските социалисти. Защото те гледат на кръв българските си „съратници“, особено след атаката срещу най-свидната им рожба, наречена 
Истанбулска конвенция. Не разбират, гадовете, че това е жертва в името на Делото.
Линията обясни пак Калоян Паргов: „Сегашният и бъдещ президент на ПЕС Сергей Станишев  има своето място в листата за евроизборите. На кое място, това ще каже Националният съвет, който ще подреди листата", заяви Паргов. Кристално ясно послание…Оставаше и да няма място там, щеше да

е голям цирк

Самият Паргов е сред имената спрягани за кандидат-кмет на София от БСП.  Фундаментално за новата стратегия са изреченията му: "Ние сме толкова демократична партия, че дебатите ни за евентуалните кандидати за кмет на София излизат навън. Често журналистите и външни наблюдатели научават какво се случва в БСП, кой на кого, какво е казал.  Догодина ще стартира реалното номиниране за кандидата ни за кмет на София“. Част от демократичността била в това, че Мая Манолова не знае, че е номинирана, обясни мъгляво той. За да бъде отстреляна, разбира се. Въпреки, че единствена тя би имала някакъв шанс. Виж, съвсем друга работа е Елена Йончева. Борец с корупцията, направо от екстра класа. Ама разправят, че имала обща фирма с Цветан Василев злите езици, че това, че онова.  Важното е героичните митове да се поддържат. А кандидатурата на Елена Йончева може да се разглежда и като още бонус  за президента на ПЕС, ако е разумен. „Ще му направя предложение, на което не може да откаже“, дето викаше дон Вито Корлеоне.