БСП иска пререгистрация на общинските и държавните болници, които са търговски дружества

Крайната цел е да изготвят заедно нов здравен модел, който да влезе в Бюджет 2019 г.

БСП поиска мораториум върху лицензирането на нови болници, криминализиране на реекспорта на лекарства и преобразуване на общинските и връщането на старото положение при държавните лечебни заведения, които сега са търговски дружества.

"Моделът на здравеопазването не може да продължава по този начин. Колкото и да се увеличава бюджетът на Здравната каса, парите изтичат, а резултатът не е подобряване на здравната услуга за хората", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента.

Тя представи пред медиите пакет от мерки, които социалистите ще предложат за дебат на останалите политически сили в Народното събрание. Крайната цел е да изготвят заедно нов здравен модел, който да влезе в Бюджет 2019 г. Основни промени в здравния модел, според БСП, трябва да бъде пререгистрацията на общинските и държавните болници, които сега са търговски дружества. Предложението си червените внасят утре. В мерките Нинова включи и внесеното вчера предложение за мораториум върху лицензирането на нови болници. БСП подкрепя още идеите на главния прокурор Сотир Цацаров за промени в Наказателния кодекс, с които да се търси наказателна отговорност за реекспорта на лекарствата. Смяна на модела в здравеопазването не може да има без общо съгласие, политическо и обществено. Не може всеки управляващ да прави експерименти, следващата политическа сила на власт да отменя и да започва отначало. Това не е продуктивно, констатира соцлидерката и призова другите партии в НС да постигнат съгласие. Сред мерките са още ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки, добави Нинова.

Тя призова да няма ревност и мерене на партийно его за промяната в здравния модел. Даваме си амбициозен срок за нов модел - до края на март да постигнем този национален разговор за нов модел и да бъде включен в бюджета за 2019 г., заключи соцл