Брюксел се готви да чества тържествено 24 май

Почетни гости ще бъдат Бойко Борисов, Жан-Клод Юнкер, Антонио Таяни, Доналд Туск. Сред гостите ще бъдат министрите на ЕС по образование и култура, посланици, евродепутати

Българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Националната библиотека организират в Брюксел тържествено честване по повод 24 май - Ден на покровителите на Европа Кирил и Методий и Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. 

Събитието ще се проведе на 22 май (вторник) от 19:30 часа в сградата на Европейската комисия Berlaymont в Брюксел. 

Като почетни гости са поканени министър-председателят Бойко Борисов, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на ЕП Антонио Таяни и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Сред гостите ще бъдат министрите на ЕС по образование и култура, посланици, евродепутати, български служители в европейските институции и българската общност в Брюксел. Тържественото отбелязване на най-светлия български празник на книжовността и духовността включва изложба на старопечатни книги и безценен ръкопис, а връх в честването ще бъде тематична 3D визуализация, посветена на празника.