Брюксел отчита сериозен спад на незаконните мигранти за една година

През последните три години се очерта нов подход на ЕС към управлението на миграцията

Европейската комисия отчете днес спад от 63% в броя на незаконно проникналите в ЕС мигранти спрямо данните за миналата година, предаде БТА.

Брюксел представи днес предложение за постигане на всеобхватно споразумение до юни догодина за устойчива политика в областта на миграцията. 
Европа, която излиза от периода на управление на кризи, се нужда от споразумение за стабилна и насочена към бъдещето политика на ЕС в областта на миграцията и предоставянето на убежище в дългосрочен план, отбелязва Еврокомисията.

През последните три години се очерта нов подход на ЕС към управлението на миграцията - подпомагане на най-застрашени държавите, укрепване на защитата на външните граници и повишено сътрудничество с държавите партньори.

Еврокомисията препоръчва на ръководителите от ЕС да осигурят условия за бързо постигане на напредък по реформата на общата европейска система за убежище, като например осигурят законни възможности за влизане в Европа.

Брюксел предлага задължителните квоти за разселването на мигранти да бъдат прилагани при "сериозни кризи", докато в останалото време тези действия да бъдат на доброволна основа.

Според комисията е необходимо в ЕС да бъдат разселени още 50 000 "уязвими бежанци" до май 2019 година. Държавите от ЕС трябва да осигурят бързо връщане на мигрантите, които нямат право да останат в Европа.

До юни догодина Брюксел очаква връщанията да увеличат с 50 на сто в сравнение с тази година. От Либия се предвижда да бъдат върнати до февруари догодина още 15 000 мигранти на доброволни начала.