Британски археолози атакуват държавна компания - повредила древен обект край Стоунхендж

Работниците на „Хайуей Ингланд“ отхвърлят обвиненията, изтъквайки че са работили професионално

Във Великобритания археолози обвиниха държавната компания, които строи пътищата в страната, че е повредила древен обект недалеч от Стоунхендж при подготвителните работи за изграждане на тунел. От Лондон – 

Археолозите твърдят, че работниците на „Хайуей Ингланд“ са пробили огромна дупка в изградена преди 6 000 години платформа от кремък и кости на животни в Блик Мийд на около 2 киометра от прочутия Стоунхендж. От „Хайуей Ингланд“ казват, че не са повредели археологическите слоеве при пробиването на 3-метровата дупка, но са готови да се срещнат по-късно днес с екип на археолозите за изясняване на проблема. Инженерите твърдят, че извършената от тях работа е високо професионална и е станала в присъствието на археолози.

Според професор Дейвид Джакс от университета в Бъкингам обаче, това не е вярно и обектът е сериозно застрашен. Още преди началото на пътните работи археолозите изразиха загриженост, че изграждането на тунел и надлез близо до обекта ще доведе до спад на нивото на водата, а това ще повреди слоевете. Блик Мийд е част от Стонхендж и Ейвбъри, които са обекти под защитата на ЮНЕСКО.