Бранимир Ботев: Изборът на главен прокурор е свързан с мониторинга над България

За първи път изборът на обвинител номер едно ще се наблюдава под микроскоп

Бранимир Ботев

Бранимир Ботев

Какъв трябва да бъде главният прокурор според българите, показва проучване на Европейския институт за стратегии и анализи. Пред бТВ директорът на института Бранимир Ботев очерта образа на идеалния обвинител номер едно - доказан професионалист, дълъг професионален стаж, завършил Софийския университет с висок успех, да няма политическа намеса - това е най-голямото опасение. Това е очакването и отвън, посочи Ботев.

"За първи път изборът на главен прокурор ще се наблюдава не посто под лупа, а под микроскоп от нашите външни партньори от Брюксел. Главният прокурор може да повлияе със своите правомощия именно върху реформирането на самата система и преди всичко на прокуратурата, нещо повече, той може да повлияе и на тези процеси, които са обвързани с механизма за мониторинг над България, обясни още Бранимир Ботев.  

Шестте изисквания, които останаха след последния мониторингов доклад, ще бъдат дообогатени, прогнозира той. 

Дали, ако има съмнения около номинациите и избора на новия главен прокурор, ние можем да пледираме за бързо сваляне на мониторинга, попита още Бранимир Ботев.  По думите му изборът на главен прокурор е обвързана компетентност между няколко институции.