Божидар Димитров: Путин показа на нашия президент, че знае парламентарното устройство в България, затова чака визитата на Борисов

Действията на Таско Ерменков можеха да доведе до истерия, бунтове. Крайно време е Корнелия Нинова да се освободи от този човек

Проф. Божидар Димитров

Проф. Божидар Димитров

Това, което направи Таско Ерменков, е много сериозно. То можеше да доведе до истерия, бунтове и т.н. Крайно време е Корнелия Нинова да се освободи от този човек, защото това не е първият път, в който прави гаф“, каза пред Novini.bg проф. Божидар Димитров.

„През 1942 година четирима водачите на БЗНС, сред които и бащата на последния външен министър Виктор Вълков, Георги Вълков, бяха осъдени на смърт и екзекутирани за извършване на атентат в София“, припомни той.

По отношение на визитата на президента Румен Радев, Божидар Димитров каза: „Винаги при посещение на такова равнище, независимо в коя епоха и в кои държави, отношенията се затоплят. Определено отношенията с Русия в последните 10 години не бяха много добри. Сега се създават условия да станат и по-добри“, заяви историкът.

„Путин показа на нашия президент, че те знаят за парламентарното устройство в България и затова ще чакат визитата на Бойко Борисов. На тях им е ясно, че по всички въпроси могат да разчитат на министър-председателя, а не на г-н Радев, който има по-скоро протоколни функции“, посочи той.

По отношение на коментарите, че президентът Радев не е достатъчно подготвен за преговори по енергийни проекти, проф. Димитров заяви: „Никой държавен глава не е подготвен по всички въпроси, някои са специалисти в различни сфери. Затова са съветниците му“.

По думите на проф. Божидар Димитров, не е добре за вътрешната политика това, че президентът Радев не бе придружен от никой представител на Министерския съвет или представител на политическа сила по време на визитата си в Русия. Според него не изглежда добре отношението между него и управляващите, още повече че инициативата идва от него.