Боян Расате: Луковмарш е събитие, на което се почита един велик български генерал и герой

От думите на общински съветник от БСП се разбра, че идея си няма какво е фашизъм или го е срам да произнесе "националсоциализъм".

Боян Расате:

Боян Расате:

Националисти и социалисти влязоха в сблъсък по спорната тема за провеждането на ежегодния Луковмарш на вчерашното заседание на Столичния общински съвет. Определенията за факелното шествие винаги варират в изключително голям диапазон - от фашистка проява, възхваляваща човек, определян за антисемит, до възпоменателно шествие в памет на военен министър, генерал и герой. 

Според бившия лидер на БНС Боян Расате Луковмарш е събитие, на което се почита един велик български генерал и герой, а не се отдава чест на фашизма.

"Ген. Христо Луков е почтен и скромен човек. Защо всеки националист и патриот, който е милеел за страната ни, е заклеймяван като фашист? Трябва да се сложи разделение между фашизъм и национализъм. Категорично ген. Луков е великан в българската история", отбеляза в "България сутрин" националистът.

Расате е на мнение, че в Луковмарш участват български младежи, които се гордеят с българската история, а освен това с шествието се почитат и други велики български генерали. 

Общинският съветник от БСП Борис Цветков е на противоположното мнение - "Луковмарш е недопустимо да се провежда в 21 век в една европейска столица". 

"Всяка година призоваваме кметът на София да забрани проявата. СОС също трябва да приеме забрана за провеждането на това шествие. Има достатъчно генерали, които трябва да бъдат почитани", твърди социалистът пред Bulgaria ON AIR.

Цветков уточни, че не трябва София да става "столица на фашизма", който е забранен в цяла Европа, а действия срещу шествието трябва да бъдат взети незабавно.

От думите ме се разбра, че идея си няма какво е фашизъм или просто го е срам да произнесе "националсоциализъм".