Никола Колев Босия: Гражданите да сменят политиците, те са неспособни да решат проблемите им

Президентът да организира кръгла маса и да създаде програмен парламент, призовава той на 34-ия ден от гладната си стачка

Николай Колев - Босия

Николай Колев - Босия

Политиците не могат да решат никой проблем на българското общество и държава, те имат други цели. Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност и като се увери в тяхната неспособност, да организира кръгла маса от граждани, които да заменят политиците. Кръглата маса да реши и да създаде процедурите за формиране на програмен парламент, който да замени сегашното Народно събрание. Тези идеи обяви на кратка пресконференция в 34-ия ден от гладната си стачка Николай Колев - Босия, пише "Дневник".

Той започна протеста си с искане за оставка на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на парламента заради корупцията в Пътната инфраструктура и лобисткото и корупционно законодателстване на депутатите.

Запитан защо трябва да бъде създаден програмен парламент, а не Велико Народно събрание, което да направи промените, той каза, че ВНС означава да се загуби много време. На въпроса как президентът да организира съставяне на програмен парламент, като имаме действаща конституция, която той не може да нарушава, Босия отговори: Държавният глава може да свика кръгла маса. И през 1990 действаше конституция, но беше свикана кръгла маса, която да започне промени, друг въпрос е до какво доведоха те.

Запитан дали ако бъде изпълнено условието му за оставка на транспортния министър, той ще размисли дали да спре гладната стачка, Босия отвърна: Само ако бъдат изпълнени и двете искания.

По време на пресконференцията неофициално се разпространяваше информация, че председателят на парламента Цвета Караянчева изявила готовност да посети Босия у дома му. По този повод бившият служебен премиер Ренета Инджова, която придружаваше Босия, заяви: "Председателят на парламента е в задължението си да приеме гражданина Николай Колев, но не в дома му, а в Народното събрание. Ако не иска да носи клеймото на убиец на един гражданин. А президентът като гарант на конституцията да положи всички усилия един български гражданин да бъде приет от парламента."

По средата на пресконференцията Босия информира, че са му съобщили, че Цвета Караянчева ще го приеме в Народното събрание. По-късно в официално съобщение от Народното събрание информацията бе потвърдена.