Премиерът ще отговаря на депутатски въпрос в днешния парламентарен контрол

Въпросът на Драгомир Стойнев и Георги Свиленски е свързан със създаването на Държавна агенция за пътна безопасност

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов ще участва в петъчния парламентарен контрол. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Министър-председателят ще отговори на въпрос на зам.-председателите на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев и Георги Свиленски и на депутата от опозицията Димитър Данчев. Въпросът им е свързан със създаването на Държавна агенция за пътна безопасност. 

В контрола ще участват още четирима министри от кабинета. На депутатски питания ще отговарят вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на културата Боил Банов и вътрешният министър Младен Маринов. 
Законодателната програма на депутатите предвижда първо гласуване на промени в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили. Измененията са свързани с въвеждането на документ – карта на служител в структура на НАТО и на зависимо лице на такъв служител. Въпреки наличието на този нов документ в законовата уредба съществува практическа невъзможност за неговото издаване. Към настоящия момент доставката на бланки за български лични документи се осъществява по договор, сключен през 2016 г., в който не е предвидена бланка на карта на служител в структура на НАТО и на зависимо лице, поради което не са налице условия за издаване на такива документи. Такава бланка се предвижда да бъде изготвена при провеждане на процедура за избор на изпълнител по обществената поръчка за реализиране на Модел за централизирано персонализиране на български лични документи поколение 2019, одобрен от Министерския съвет. Издаването на този вид документи може да започне най-рано в средата на 2020 г. след пускане в експлоатация на новата система за издаване на български лични документи. Идеята на промените е до наличието на техническа възможност за издаване на карти да се създаде бърз и лесен механизъм за уреждане на пребиваването на чуждестранните военнослужещи от НАТО, цивилния компонент и техните зависими лица на територията на Република България. Според вносителите механизмът не би следвало да натоварва административно чуждестранните военнослужещи и да е лесно приложим от съответните компетентни структури.

Програмата на депутатите предвижда още изслушване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за АЕЦ „Белене“. Предложението за изслушването й е внесено от депутата от ГЕРБ и председател на Енергийна комисия Делян Добрев.