Борисов обсъди нов мост на Дунав с румънския премиер Виорика Данчила

Основна тема на разговорите бяха енергийните и инфраструктурни проекти от общ интерес

Бойко Борисов и Виорика Данчила, снимка: Фейсбук

Бойко Борисов и Виорика Данчила, снимка: Фейсбук

"Проведох среща с румънския премиер Виорика Данчила, на която обсъдихме задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения", съобщи във Фейсбук българският министър-председател Бойко Борисов.

"Основна тема на разговорите бяха енергийните и инфраструктурни проекти от общ интерес. Такива са междусистемната газова връзка България-Румъния (IBR) и изграждането на ново мостово съоръжение на река Дунав", уточни премиерът преди съвместната пресконференция с Виорика Данчила. Тя бе предшествана от съвместно заседание на двете правителства - на Румъния и на България, и подписване на редица двустранни споразумения.

"Потвърдихме решението да придадем необходимия политически тласък на сътрудничеството ни с България", заяви министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила по време на брифинг след срещата с Борисов.

„Петата среща на Съвета за сътрудничество между Румъния и България се провежда в един важен момент, когато отбелязваме 140-години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. България за Румъния е един ключов партньор“, каза Дънчила. По думите ѝ сътрудничеството е в транспорта, енергетиката, местна администрация и трансгранично сътрудничество. „По време на днешната среща потвърдихме нашето решение да придадем необходимия политически тласък на едно сътрудничество, което да продължи позитивната тенденция и да се проведе в един много по-бърз темп“, посочи министър-председателят на Румъния. По думите ѝ идеята е да се оползотворява колкото може повече потенциалът на страните.