Борисов настоява работна група да прецизира текстове в Наказателния кодекс

Повод за реакцията му е убийството в Пловдив

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Работна група ще прецизира текстовете в Наказателния кодекс, регламентиращи института на неизбежната отбрана. Това каза на брифинг в Министерски съвет правосъдният министър Цецка Цачева. Поводът е убийството в Пловдив.

"Беше ни възложено да се преосмисли необходимостта от прецизиране на текстовете за неизбежната отбрана като се намери най-добрият баланс от защита на личността и на имуществото на граждани, без това да води до действия, които биха накърнили други правови норми", коментира Цачева.
Тя бе категорична, че в скорошен план работна група да предложи съответните промени в чл. 12 на НК.

От своя страна вътрешният министър Валентин Радев заяви, че прецизирането е работа на правоприлагащите органи. Според него може би нещо се е променило. 

"Аз съм готов да дам необходимата статистика - всички онези случаи, които са се случвали в министерството, как ние сме реагирали, каква е съответната реакция на гражданството, да видим какво се е променило в държавата ни през последните години, докато тези текстове са били прилагани, включително и решенията на Конституционния съд и ако има някакви промени - да ни предложат решения", коментира Радев. "Това искат хората и ние добре чуваме тези знаци", каза още вътрешният министър, цитиран от news.bg.