Борисов и Дол домакини на висш форум на ЕНП в София

Цветанов и Фандъкова са сред основните говорители на конференцията

Бойко Борисов и Жозеф Дол

Бойко Борисов и Жозеф Дол

На 9 март 2018 г. Европейската народна партия заедно с ПП ГЕРБ ще поставят началото на инициативите на местно равнище за европейските избори през 2019 г. под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“. Като инициатива на местните и регионалните лидери от ЕНП за връщане на доверието и увеличаване на ангажираността спрямо ЕС, тя цели да гарантира възможността на хората, живеещи в европейските градове и региони, да изразят своето мнение за Европа преди изборите за Европейски парламент през 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

Откриването на инициативата ще се състои на 9.03.2018 г. от 9:00 часа в София Тех Парк. Домакини на форума са министър-председателят на България и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на ЕНП Жозеф Дол и председателят на групата на ЕНП в Европейския комитет на регионите Михаел Шнайдер. 

Сред основните говорители на конференцията са: 

- Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на ГЕРБ; 
- Йорданка Фандъкова, кмет на София; 
- Андрианоус Джаноу, председател на младежката организация на ЕНП; 
- Дорис Пак, председател на ЕНП - жени, президент на института „Робърт Шуман“; 
- Вирджилио Фалко, председател на Европейски демократични студенти; 
- Людовик Орбан, председател на Национално-либералната партия, Румъния; 
- Доминик Шрот, Австрийска народна партия; 
- Рафал Чарковски, Гражданска платформа, Полша, заместник-председател на ЕНП. 

Модератор на форума ще бъде Дара Мърфи, заместник-председател на ЕНП и директор на кампанията във връзка с европейските избори през 2019 г. Очаква се да присъстват над 400 местни кметове и регионални политици, членове на ЕНП от Европейския парламент и Европейския комитет на регионите, както и видни гости от цяла Европа, които да подкрепят инициативата. 

Инициативата предвижда поредица от диалози на ЕНП на местно равнище във всички държави — членки на ЕС. Отзивите от тези прояви ще бъдат споделени с членовете на ЕНП в двете политически асамблеи на ЕС: Европейския парламент и Европейския комитет на регионите, както и с водещия кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия, с цел да се даде принос за следващия мандат на европейските институции. 

Първият диалог на местно равнище на ЕНП ще се състои на 9 март. По време на дебата на тема „Европа започва от София – Младежката перспектива и бъдещето на Европа“, гражданите, живеещи и работещи в София, ще имат възможността да споделят своите виждания за Европа. Диалогът ще се проведе от 15:00 до 17:00 часа. 

Сутринта на 9 март, ще се състои отделен дебат на ЕНП на високо равнище на тема „Регионите и градовете, инвестиращи в образованието с цел укрепване на европейските ценности“, на който ще присъства Мария Габриел, Европейски комисар, отговарящ за цифровата икономика и цифровото общество. Дебатът ще се проведе от 9:20 до 10:20 часа. 

Проявите ще се предават на живо онлайн на уебсайта на групата на ЕНП в Комитета на регионите: http://epp.cor.europa.eu