Борисов: Аз имам един ангажимент към Варна и Албена и го изпълнявам

Премиерът присъства на официалното откриване на най-голямата конферентна зала в региона

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Аз имам един ангажимент към Албена и Варна – магистрала „Хемус”, и го изпълнявам. Това заяви в Албена премиерът Бойко Борисов, който присъства на официалното откриване на най-голямата многофункционална конферентна зала в региона. „Перуника“ се намира в курортния комплекс, който през 2019-та отбелязва 50-годишен юбилей, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. 

Премиерът посочи, че пари са осигурени и магистралата трябва да бъде направена със същото качество като магистралите „Струма“ и „Марица“, защото това е изключително важно за цяла Северна България. До 2021 г. ще се строи, трасира, асфалтира и ще има готови отсечки. Другият важен аспект е стимулирането на туризма, в частност развитието на чартърните полети. 

Както е в Гърция, Хърватия и Турция - туристическият бранш, заедно с местните власти трябва да разработят схема. В този контекст правителството очаква Сдружението на общините в Република България, заедно с общините да заявят необходимите средства. Държавата е готова да ги подпомогне с 10, до 20 млн. лв. 

Прерязването на лентата беляза началото на тържеството. Залата е наречена неслучайно на името на перуниката, защото това цвете се среща и очарова туристите, посетили резерват „Балтата“ край курортния комплекс. 

Приветствие към присъстващите поднесе и председателят на борда на директорите на „Албена“ АД Радосвет Радев. Неговото послание към официалните лица бе заявеното очакване държавата да покаже какво означава за нея туризма и неговото развитие, както това се случва в страни, като Турция, Германия, в Скандинавието. 

Не бяха спестени комплименти от европейския печат, отправени към Албена като място, най-предпочитано от европейските туристи заради природа, култура и база. 

Сред официалните гости бяха вицепремиерът Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, кметът на Варна Иван Портних и областният управител на Добрич Красимир Кирилов.