Маршът в памет на Борис Немцов: Русия ще бъде свободна

На Страстния булевард в Москва вече се събират хиляди участници  в тазгодишния Марш в памет на Борис Немцов, съобщават руските опозиционни медии. Траурно шествие, което ежегодно почита паметта на подло убития под стените на Кремъл през 2015 г. лидер на коалицията Съюз на десните сили и партия ПАРНАС Борис Немцов. Лозунгите са  "Героите не умират" и "Русия ще бъде свободна", "Ние няма да забравим, ние няма да простим". Началото е определено за 13 часа московско време.

Шествия се организират и в много други градове на Русия- Санкт Петербург, Саратов, Ярославъл, Новосибирск...

В Москва, в Сахаровския център, се открива и фотоизложба, озаглавена "Моят длъжност – Борис Немцов" , която ще може да се види до 27 февруари.

Маршът се провежда за първи път от 2015 г., след убийството на Немцов. Престъплението, разбира се, още не е разкрито. Предполагаемият извършител е бившият офицер на легиона „Север“ Руслан Мухудинов, издирван от Интерпол от ноември 2015 г. За поръчители се спрягат се и имената на чеченския президент Рамазан Кадиров и командващия т.нар. "Руска гвардия" генерал Виктор Золотов, отговарящ за охраната на Путин и за овладяването на с протестите. 

В първото издание на Марша в памет на Борис Немцов по традиционно силно занижените данни на вътрешното министерство участват 21 000 души, а по данни на организаторите – между 50 и 70 000. Оттогава участниците нарастват всяка година. 

През 2016 г. е определен маршрут от Страстния булевард до булевард „Сахаров“.[3] Второто издание на шествието в Москва е посетено от над 24 000 души. През 2017 г. числеността на посетилите на марша е 30 000 души.[6] Шествието се излъчва на живо от опозиционната телевизия „Дождь“. Началото на шествието е отложено с 20 минути, поради издигнатите транспаранти с лозунги „Путин – война“. Арестувани са няколко активисти, сред които Константин Ершов от Солидарност.