Аделина Банакиева започва гладна стачка, ако президентът не наложи вето на текст от Бюджет 2018

Скочих, като прочетох изказването на шефа на Здравната каса, че те имат нужда да отдъхнат от нас, заяви участничката в "Биг Брадър" 2015

Аделина Банакиева

Аделина Банакиева

Аделина Банакиева, която се е преборила с рак в краен стадий, призова президентът да наложи вето на мораториума за нови лекарства. С изключение на генеричните медикаменти, от догодина ще важи пълна забрана за финансиране на нови. Подобна крайна мярка, която залегна в приетия окончателно бюджет на НЗОК за догодина, се случва за първи път в България.

„Силно се надявам, че гласувалите този ужас не са видели и прочели какво точно са гласували. Не може да сме първите в Европа, които приемаме такъв закон, и да не се помисли какво приемаме. Силно се надявам, че те не са запознати и не са разбрали”, каза Аделина Банакиева по bTV.

По думите ѝ в закона няма конкретика, не е описано кои точно заболявания няма да получат лечение.

Според нея да говориш, чe ще лекуваш с най-новите генерици, е оксиморон. Няма как с генерични заместители да получаваме най-новото, категорична беше Банакиева.

„Скочих, като прочетох изказването на шефа на Здравната каса, че те имат нужда да отдъхнат от нас. И аз имам нужда да си отдъхна. Въобще не искам да позволя на Здравната каса да си отдъхне от нас”, допълни тя.

„Това касае всички. Никой няма гаранция, че утре детето му няма да получи диабет или епилепсия. И ти да нямаш терапия за детето си и да ти кажат: Ето ти този генерик. Ама той не действа”, заяви още Банакиева.

„Българските пациенти са се превърнали в трафиканти. Внасят се лекарства от Куба, Испания, Гърция. Това, вместо да го преодоляваме, ние го узаконяваме”, подчерта тя.

На 9 декември по повод забраната ще се проведе протест пред парламента. Ако и това не доведе до вето и ако текстът не бъде прегласуван, Банакиева се закани да започне гладна стачка.