Боил Банов: Създаваме постоянно действащ фонд за културно сътрудничество в Югоизточна Европа

Чрез него ще инвестираме повече средства и енергия в популяризирането на нашите култури, наследство, творчество и иновации

Боил Банов

Боил Банов

"Създаваме постоянно действащ фонд за културно сътрудничество в Югоизточна Европа". Това каза на пресконференция министърът на културата Боил Банов след провеждането на Съвет на министрите на културата в Югоизточна култура, предаде „Фокус“.

„Вече 15 години този съвет е важен инструмент за конструктивни дебати и активен диалог, благодарение на които разширяваме сътрудничеството между страните в областта на културата в региона. Работата на Българското председателство на Съвета на министрите на културата в Югоизточна Европа през последните месеци беше продиктувано от все по-голямото значение на културата и културното наследство в политическия дневен ред в страните от региона“, заяви Банов.

„По време на днешната среша проведохме ползотворна политическа дискусия, фокусирана върху приноса на културата в международните отношения. Обединихме се около тезата, че в днешния глобален свят международното културно сътрудничество е от решаващо значение за постигане на добросъседски и по-крепки връзки между страните“, обясни министърът на културата. Той посочи, че с българското председателство съветът се е утвърдил в още по-голяма степен като политически орган в Югоизточна Европа, който работи за интегритета на района.

Банов обясни, че по време на съвета е взето решение за създаване на постоянно действащ фонд за културно сътрудничество в Югоизточна Европа. Той ще бъде финансиран чрез бюджетите за култура на държавите. „Чрез него ще инвестираме повече средства и енергия в популяризирането на нашите култури, наследство, творчество и иновации. Както и ще съдействаме за утвърждаване на положителния образ на региона като цяло. Фондът ще насърчава изпълнението на проекти за регионално и международно културно сътрудничество на основата на координираните действия на страните от Югоизточна Европа и на общите им приоритети. Фондът ще позволи обединяването на ресурси, улесняването на сътрудничество и видимостта на културния обмен и действие“, каза още Банов. Той посочи, че България ще разработи учредителните документи и механизмите за действие на фонда.