Боил Банов: При дигитализация на културното наследство няма да има какво да се изнася през граница

Кметове и общински съвети си позволяват години наред да не назначават директор на музея, което е предпоставка за кражби и нещо още по-страшно, заяви министърът на културата

Боил Банов

Боил Банов

Каквито и законови мерки да предприемем, ключът е в дигитализацията, заснемането и качването на музейни експонати на дигитални носители, което да улесни работата на всички, които имат отношение. Каквото и да предлагаме, криминалното деяние си остава криминално. Винаги ще има такива, не само в музея в Бяла. Проверяваме всеки сигнал. Ако можеше само по снимки да се опазва културно наследство, това означаваше, че по аукционните къщи щеше да има само регистрирани обекти и нищо нямаше да може да преминава през границите, а то сега не е така. Това заяви пред БНТ министърът на културата Боил Банов по повод филма на Мария Чернева за най-големия музеен обир, който показва как е обран фондът на музея в Бяла.

Министър Банов коментира още, че всичко е въпрос на финансиране, по норвежка програма до момента над 2,5 млн. са дадени за 9 центъра, предстои ново подписване и инвестиране на още много пари. Търсят се още варианти за финансиране на дигитализация, в момента се планират други инвестиции, и допълни, че в Пловдив може да се говори почти за 100% дигитализация.

"Регионалните политики са ключови за развитието на всяко общество, както и за опазване на културно наследство. На място има кметове и общински съвети, които нямат отношение към музея. Това, че си позволяват години наред да не назначават директор на музея, е предпоставка за кражби и нещо още по-страшно. В по-голямата част от страната, в по-големите градове музеите се поддържат на сериозно ниво като инвентаризация, експонатите са дигитализирани в много голяма част, проблемът е ситуиран в по-малки населени места. Там става въпрос за липса или много малко посетители", обясни министърът и добави: " Важно е хората да се усетят,че има Председателство, приповдигнат дух и друга културна среда, да усетят града по друг начин."

По темата за рушащите сгради министърът заяви, че решенията са в държавна помощ за хората, които наистина са собственици на такива сгради и сериозен режим по мерки, свързани с изземване в полза на държавата или общината за къщи, които не се стопанисват правилно. Културният министър потвърди, че подготвят законови промени, работят с Австрия,Франция и Германия и с техни специалисти за създаване на цели квартали, както е например женският пазар.

Боил Банов изброи ключовите обекти, в които трябва да се инвестира - Филхармоничната зала в Пловдив, Националната библиотека "Кирил и Методий". Той бе категоричен, че културният туризъм е най-ключовата ниша на България, която може да се развива.