БНТ: "Референдум" остава в програмата, няма натиск над журналисти

Дългогодишният главен продуцент Роберт Ковачев обаче заяви, че слуховете за намеса в темите и гостите "не са без основание"

Ръководството на БНТ не оказва натиск в избора и гостите на "Референдум" и другите актуални и публицистични предавания на обществената телевизия. Това отговориха от БНТ, съобщи "Дневник", след като внезапното съкращаване на дългогодишния главен продуцент "Вътрешна продукция" Роберт Ковачев отново повдигна съмнения за независимостта на медията.

Ковачев е съкратен без предизвестие, което по думите му е юридически изрядно и напълно в правомощията на новото ръководство на телевизията, което иска да обнови програмната схема. Внезапната раздяла след 24 години и редица успешни предавания обаче поражда въпроси. Ковачев, който е създател на публицистичното "Референдум" и като такъв има права, свързани с формата, заяви, че слуховете за намеса в темите и гостите "не са били без основание", а с ръководството има "етични и професионални различия".

Ето какво отговориха от БНТ:

В правомощията на управителния съвет (УС) на Българската национална телевизия е да определи ръководния екип, с който да бъдат изпълнявани ангажиментите от новата програмна и управленска стратегия за развитие на обществената телевизия. Решението за освобождаването на г-н Роберт Ковачев е добре обмислено и е взето след внимателен анализ.

Съгласно Закона за радиото и телевизията УС утвърждава списък на ръководните длъжности, в който са и главните продуценти на всички продуцентски центрове. Сключването и прекратяването на трудовите договори с тях се утвърждават с решение на УС. В рамките на 9 месеца от началото на сключените договори за управление на БНТ УС и генералният директор имат правото да извършват промени в ръководния състав. Този срок все още не е изтекъл и са възможни и други кадрови промени.

За предаването "Референдум", на което г-н Ковачев е един от правоносителите от УС пояс няват: "Референдум" е една от емблемите на БНТ и промени в предаването няма да настъпят.

В БНТ се следва принципът на редакционната независимост. Няма и не може да има намеса в избора на темите и гостите - както в "Референдум", така и в останалите актуални и публицистични предавания на обществената медия. Доказателство за това може да се намери, ако се проследят гостите в последните месеци.