Бизнесът в шок - цените на тока в индустрията скачат с 300 %?

Работодатели настояват държавата да се намеси, защото това може да се отрази и на битовите потребители

Напрежение сред бизнеса. Работодатели сигнализират за драстичен скок в цената на тока за индустрията до 300%. Настояват държавата да се намеси, защото щяло да се отрази и на бита. Комисията за енергийно и водно регулиране проверява фактите, но от регулатора са категорични, че няма основание за притеснение за битовите потребители.

„КЕВР няма пряко отношение към свободния пазар. Нормално там цените се определят от търсене и предлагане. Регулираната цена на тока е стабилна и ние я определяме за 6 месеца. Потребителите на битовия пазар могат да разчитат на една стабилна цена", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

От ЧЕЗ са изпратили писма до компаниите, които имат договори с тях, разпространено до медиите, в което предупреждават за настъпили съществени промени на пазара на едро на електрическа енергия, като липса на достатъчна ликвидност и предлагане на енергийни продукти за покриване на потреблението за крайни клиенти. Като фактор за повишение на цените от компанията посочват поскъпването на въглищата и въглеродните емисии. Затова от ЧЕЗ уведомяват бизнеса, че през януари и февруари 2019 година ще предлагат тока за индустриални потребители с надбавка от 4,80 лева за мегаватчас. При липса на съгласие, договорите ще бъдат прекратени, съобщават от енергодружеството.

На свой ред бизнесът предупреждава, че драстичен скок в цената на тока означава поскъпване на всички стоки, купувани от българските потребители.