Бизнесът скочи срещу министър Петкова - иска оставката й

Те изразяват недоволство от твърдението й, че държавата не може да се намеси в цената на тока на свободния пазар

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Три от четирите национално представени работодателски организации поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова "заради неистините и манипулациите, заради неспособността й да се справи с проблемите в сектор "Енергетика и, най-вече, заради изоставените реформи. Това се посочва в съобщение до медиите, разпространено в понеделник от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Те са недоволни от твърденията на Петкова от миналата седмица пред БНТ, че държавата не може да влияе върху свободния пазар на ток. От средата на декември предприятията се оплакват от нереално високи цени на електроенергията, предлагани им на свободния пазар от търговците. Според бизнеса причината за това е недостатъчното предлагане на количества от страна на държавните производители АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Националната електрическа компания". Те и Петкова на свой ред твърдят не само, че продават достатъчно ток на специализираната борса, но и дори, че голяма част от обемите не се купуват. Крайният резултат е аномална разлика в борсовите цени от около 75 лв./МВтч и офертите на търговците за крайните бизнес потребители от 115-120 лв.

"Министър Петкова говори за "свободен пазар на електроенергия, върху който държавата не можела да влияе, удобно пропускайки факта, че на същия този "свободен пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата", пише в искането за оставката й. Според бизнес организациите Петкова си позволила "да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм.

"Това поведение още веднъж доказва правилността на решението ни да откажем участие в поредната безплодна среща с министъра на енергетиката, да сезираме Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията, както и да организираме мащабен протест срещу безобразията в енергетиката, който ще се проведе на 28 февруари т.г., от 11.00 часа", допълва се в информацията.

За последния ден на месеца е насрочен протестът до който се стигна след поредица от срещи при Теменужка Петкова, които не доведоха до никакъв ефект върху свободните цени на тока.