Бизнесът няма да протестира заради тока, среща се отново с Борисов

Мика Зайкова обаче не е убедена, че няма причина бизнесът да се притеснява от бъдещето на пазара на ток

Бизнесът няма да излиза на протест на 28 февруари заради поскъпването на тока на едро, потвърди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев в студиото на България он Еър. Вместо това ще има трета среща с премиера Бойко Борисов, допълни той.

"След вчерашната среща с министър-председателя намерихме добри решения на проблемите и се движим в добро темпо за постигане на ново състояние на електроенергията у нас", обясни Велев и добави, че страните са се споразумели за създаването на два пакета законопроекти.

"Единият е за въвеждане прозрачност на пазарите за електроенергия, а вторият - за над 90 продавачи на такава", разясни Велев.

Финансовият експерт Мика Зайкова обаче не е убедена, че няма причина бизнесът да се притеснява от бъдещето на пазара за електроенергия.

"Сделка се сключва между продаващия и купуващия, но борсата няма представа какво съдържа тази договорка. Специалистите от Института за пазарна икономика (ИПИ) предлагат Клирингова къща, ако искаме прозрачност", контрира тя събеседника си.

Председателят на АИКБ веднага отсече, че клиринг в борсата има, но не това е проблемът.

"А това, че продавачите на електроенергия са само двама и упражняват недобри търговски практики. Сега ще се появят 90 независими такива и те ще се конкурират, което означава цена на тока, каквато пазарът определи. Всичко това ще се промени с въвеждането на още 4 терават часа електроенергия", смята Велев.