Бивш военен парашутист разкри причината за инцидента в Чешнегирово

Самолетът е летял прекалено ниско и загиналият не е имал време да отвори резервния си парашут

Една от причините за гибелта на канадския парашутист в Чешнегирово е ниската височина, от която са скачали десанчиците – между 400 и 500 метра от земята. Това заяви пред „Марица“ бивш военен парашутист. По думите му, заради малката височина, пострадалият не е имал време да отвори резервния парашут.

„Десантът се е извършвал с два самолета, като единият е бил C 130 – Херкулес. Пострадали са трима военни. Единият е загинал на място, вторият вече е изписан от болницата, а третият е с комоцио в УМБАЛ „Свети Георги“, каза още бившият армеец. Като друга основна версия за трагичния инцидент се спрягат лошите метерологични условия и липсата на видимост. Същата нощ над селото е имало светкавици, а в съседния град Садово е валял силен дъжд.

„Шумът от самолетите снощи беше ужасно шумен, те минаваха много ниско“, коментираха млади жени от селото.

„Двадесет и пета изтребително-бомбардировъчна авиобаза не работи от 2002 година, но все още е собственост на военните. Пистата е голяма около 5 хил. декара, затова американците са я избрали, за да проведат там обучението си“, заяви кметът на село Чешнегирово Христо Атанасов и допълни, че преди армейците да пристигнат за операцията, обектът е почистен от треви и дървета, за безопасност. Десантът се е провел в часове от 0:30 до 3:00 часа.

Жителите на селото са знаели седмица по-рано за обучението на НАТО от залепена бележка на кметството на селището.

„Вчера през деня наблюдавахме парашутистите как скачат и децата се радваха. Ние сме свикнали с шума на самолетите, защото преди години, когато базата работеше прелитаха всеки ден“, каза Весела Зайкова, която живее в крайните къщи на селото, които имат изглед към пистата. От думите и се разбира, че скокове е имало и през деня, не само през нощта, както е било известено.

„Всичко е американска военна тайна и никой нищо не казва на българите. Те преминават непрекъснато с военни камиони, а аз само отварям и затварям вратите след тях“, казва Теню Масев, постовия на авиобазата. Той каза още, че се води разследване, но военните действия скоро няма да бъдат прекратени.

Случаят е поет от военна полиция.