Битите полицаи в Ихтиман: Бяхме 6 срещу тълпа от 60 роми

В момента ромската махала в Ихтиман е блокирана от жандармерия

Момент от клипа, заснел "гаврене със задържан ром"

Момент от клипа, заснел "гаврене със задържан ром"

Главен инспектор Лъчезар Колев, началник на полицията в Ихтиман, коментира пред бТВ тежкия инцидент от 6 февруари, когато роми и полицаи участваха в гонка, която по-късно прерасна в сблъсъци в ромската махала в града. Пред камерата говориха и двама от пострадалите полицаи. 

Причина за избухналото напрежение станал опит на полицаите да арестуват шофьор на джип, който според тях криволичел по пътя. "Отидохме по сигнал на колега. Не ни дадоха да вземем водача. Дърпаха ни, бутаха ни, не ни изпълняваха разпорежданията. Всичко продължи около 15 минути”, разказа единият от потърпевшите Георги Митев.

"Видяхме една тълпа, която не се подчиняваше на заповедите на колегата. Опитахме се да помогнем, но започнаха да ни бутат, блъскат и ръгат. Извадили сме си медицински. Имаме охлузвания, спукани устни, ръцете са ни оттекли. Има инциденти в ромската махала. Винаги става едно и също - събират се големи тълпи. И при този случай беше така - бяхме 6 на 60", разкриха полицаите. 

"Няма напрежение между полицията и ромите в Ихтиман. Води се досъдебно производство по случая. Ние сме разследвали случая и сме задържали извършителя. Адвокатът му може да говори каквото си иска. Ние сме си свършили работата. Инциденти в Ихтиман има, но не са чести", коментира Лъчезар Колев. 

Зрител на телевизията пък бе изпратил клип, за който твърди, че е от полицейското управление в Ихтиман. На него се вижда как полицаи се гаврят със задържан ром, като го карат да прави кълба напред и назад, да стои на глава, да пее. Полицаите в същото време се смеят. Подателят на клипа твърди, че точно това отношение към ромите е причина за сблъсъците. 

"Да. Клипчето е снимано в полицейското управление, но не знам кога. Това е лице е познато на органите на реда. Той е криминално проявен и в момента е в затвора в София. Не мога да разпозная по гласовете кои полицаи снимат. Нямам идея кога е сниман този клип. Това е недопустимо отношение към задържан", каза шефът на полицията Лъчезар Колев.