Би Би Си: Думи на Ердоган по отношение на Централната банка забиха последния гвоздей в ковчега на турската икономика

Предаването озаглавено „Облигациите на Турция изостанаха назад дори и от тези на Сенегал" вбеси турския президент

Икономически коментар за ситуацията в Турция, излъчен от ТВ „Bloomberg”, буквално вбеси турския президент Реджеп Тайип Ердоган, пише вестник „Джумхуриет”. Предаването е озаглавено „Облигациите на Турция изостанаха назад дори и от тези на Сенегал, а Ердоган застрашава кредитния рейтинг на страната”. По-важни и запомнящи се пасажи и оценки от материала:
„Турция плаща лихви за своите облигации, които са над равнищата дори и от тези на дълговите ценни книжа на Сенегал. Въпреки че нейният кредитен рейтинг е доста по-висок, а икономиката й е 60 пъти по-голяма.
Въпросителната е – защо? Според анализаторите, основната причина за това е подходът към икономиката на президента Ердоган.
През миналата седмица Ердоган даде интервю за „Блумбърг”, в което обвърза задържащите се високи стойности на инфлацията с високите лихви. Веднага след това се ускориха продажбите на турски облигации.
Според информация в предаванията за чужбина на Би Би Си на турски език, в същото това интервю Ердоган е обещал, че „след изборите на 24 юни ще има още по-голяма дума при определянето на паричната политика на страната”.
„Думите на Ердоган по отношение на Централната банка забиха последния гвоздей в ковчега”
Кредитния анализатор Окан Акън от „Alliance Bernstein” със седалище в Лондон заяви за „Bloomberg”: „Думите на президента Ердоган във връзка с Централната банка на Турция, реално забиха последния гвоздей в ковчега. … В момента на финансовите пазари кредитния рейтинг на Турция се котира като „В-„. И без това от известно време котировките на турските облигации се движат на равнища под две нива от кредитния рейтинг. Обаче през последните седмици по-специално, турските активи се диспозиционират по негативен начин в сравнение с тези на останалите страни с възникващи пазари.”
Кредитният рейтинг според „Fitch” е на ниво „BB+”. Съгласно другите две водещи рейтингови компании – „S&P” и „Moody's”, той е само с едно ниво над този на Сенегал.