Безумие: В Русия узаконяват дуелите

Руската Дума в скоро време ще разгледа законодателна инициатива, легализираща и регламентираща провеждането на дуели в страната, предават агенциите. Автор на нормативния документ е депутатът от либералдемократическата партия Сергей Иванов, информира РИА Новости, цитира "Монитор". Народният избраник вече е внесъл в деловодството на долната камара на парламента проект на Кодекс на дуелите.

„В последно време се появи тенденция от страна на държавни и общински служители да призовават на дуел граждани, изразяващи гледни точки, различни от официалните“, аргументира се депутатът в обяснителните си записки към нормативния акт.

Целта на проектодокумента е да „формулира и систематизира причините за призоваване на дуел и реда на неговото провеждане“.

Според кодекса, например, въоръжен двубой ще може да се провежда само между равни съперници.

Друг пункт задължава държавните и общински служители да отклоняват призивите за дуел, отправени им от граждани, давайки им право първо да потърсят правата си в съда, допълва РИА Новости. „Дуел между граждани е възможен, но представлява аномалия“, се казва още в проекта на кодекс.      

Инициативата на депутата Иванов идва два дни след като началникът не новосъздадената руска Национална гвардия Виктор Золотов в свое видео обръщение призова опозиционера Алексей Навални на дуел и обеща да направи от него „сочна котлета“. Повод за отправената закана стана разследване на Фонда за борба с корупцията на Навални, в което се твърди, че продуктите за гвардията се купуват по завишени цени.