Бетина Жотева: Предстои голяма промяна в Закона за радио и телевизия

Според члена на СЕМ, всеки сайт, който съдържа някакво аудио-визуално съдържание, да подлежи на регулация

Бетина Жотева

Бетина Жотева

Човечеството вече се изнесе в интернет, младите се информират основно чрез мрежата, затова е необходимо да се пресекат фалшивите новини. Имаме 21 месеца, за да транспонираме новата европейска директива за аудио-визуални услуги, която да позволи законът да влезе в интернет, като ще обхване всички сайтове с аудио-визуално съдържание, каза пред бТВ Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии. Тя обясни, че сайтовете се конкурират вече с телевизията и радиото.

Жотева е категорична, че това не е цензура, а подпомагане на добрата журналистика да остане такава. "Никога не бих предала медиите. Не трябва да допускаме фалшивите новини да побеждават колегите, които страшно много се трудят", посочи Жотева.

Предстои голяма промяна в Закона за радио и телевизия, където би трябвало да намери място новата директива. Би трябвало да се припознаят сайтовете като електронни медии и всеки един сайт, който съдържа някакво аудио-визуално съдържание, да подлежи на регулация, обясни по-подробно Жотева. "Това не може да бъде наречено цензура, просто същите правила ще се прилагат”, каза тя. Според нея в стария закон може да има нов раздел за електронните медии, към който да се включват и сайтовете.

„Беше разширен обхватът на аудио-визуалните услуги, да влезе в интернет, където са формите за споделяне на видеото, социалните мрежи, сайтовете, където има аудио-визуална информация, но написаната не подлежи на регулация”, поясни тя.