"Баткомобилът" потегля към Англия с финансовата подкрепа на кмета на Бургас

Общината ще отпусне 18 500 лева на талантливия отбор от Професионалната гимназия по механотехника и електроника

Община Бургас е готова да отпусне 18 500 лева за учениците от Механото, които създадоха уникален електромобил. Средствата ще помогнат на талантливите деца по проекта за изработване на електромобил и за участието им в състезания за енергийно ефективни автомобили. Кметът Димитър Николов вече е входирал и докладна записка в Общински съвет Бургас.

През 2018 г., отбор от Професионална гимназия по механотехника и електротехника Бургас взе участие в състезание за енергийно ефективни автомобили между студенти и ученици от цял свят, организирано от Shell Eco-marathon 2018 Turkey, което се проведе през месец септември в Истанбул, след успешно преминаване на квалификации в Париж през май 2018 г.

На него ученици и студенти от цял свят показаха своите знания и умения в сферата на науката и технологиите и на практика реализираха своите идеи, използвайки нововъведения и иновации в областта на електрониката за построяване на автомобилите на бъдещето.

Екипът на ПГМЕЕ се състезава със създадения от тях „Баткомобил“ в най-оспорваната категория „Прототипи, задвижвани с електрически батерии“, като премина техническата инспекция без нито една забележка. На самото състезание отборът „Mehano team“ записа 2 валидни резултата от по 10 обиколки за време 18,58 мин. на пистата TIM`s campus, като по този начин си гарантира квота за участие на финалите на Shell Eco-Marathon London 2019.

Амбициите на отборът на гимназията са свързани не само с участие, но и с успешно представяне и класиране на водещо място на предстоящото състезание в Лондон, както и с участие в Shell Eco-Marathon 2020, и разработване на нов прототип на електромобил. Усилията за представяне на световно ниво не само на гимназията, но и на община Бургас е целесъобразно да бъдат подкрепени с необходимите финансови средства.

За участие на състезанието в Англия през 2019 година и за материали за изработване на новия прототип, разходи за пренос на електромобила, пътуване и настаняване на отбора за квалификациите във Франция през 2020 година са необходими средства в размер на 18 500 лева, които могат да бъдат осигурени за сметка на издръжката на Общинска администрация.

Крайното решение за отпускането на парите ще се вземе на заседанието на ОбС в края на този месец, съобщава burgasnews.com.