Банковата тайна на магистратите ще се разкрива по-лесно

Законопроектът беше внесен след продължителна и прецизна работа на Министерството на правосъдието с представители на върховните съдилища, прокуратурата и ВСС

Без дебати депутатите приеха на първо четене измененията в Закона за съдебната власт, с които се дава право на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) да има достъп до банковите тайни на магистратите при изричното им съгласие. При отказ ще се минава през процедурата, която изисква да бъде сезиран съответният районен съд, който да разреши или откаже достъпа.

За измененията гласуваха 96 народни представители, двама бяха против, а 41 се въздържаха.

Тодор Байчев от БСП заяви, че партията му няма да подкрепи предложения законопроект, макар да призна, че той цели да оптимизира законовата уредба, след като са възникнали някои въпроси в практиката по приложението на закона. Той обаче попита дали е необходимо да се облекчава процедурата за банковата тайна на магистратите и не се ли изземват така функциите на районния съдия, който безпристрастно да реши.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обяви, че той и съпартийците му ще подкрепят проекта. По думите му той е внесен след продължителна и прецизна работа на Министерството на правосъдието с представители на върховните съдилища, прокуратурата и ВСС. "Природата, произходът на предлаганите промени е от магистратурата и целта е да се отстранят спънки по прилагането на закона", коментира Кирилов. Призова депутатите да подкрепят работата на Министерския съвет, за да се подобри дейността на съдебната власт.

Той припомни и намерението си между двете четения на законопроекта да предложи още една промяна, след която председателят на Върховния административен съд (ВАС) ще може да командирова в административното правосъдие съдии от общите съдилища - районни и окръжни.

С предлаганите промени се удължава срокът за извършването на проверката на имуществените декларации на магистратите от три на шест месеца. Освен това се ускоряват и конкурсните процедури и тези за избор на административни ръководители. Предвижда се срокът за изготвянето на комплексна оценка на съдия, прокурор или следовател от Комисията за атестирането и конкурсите към съответната колегия на ВСС да тече от откриване на процедурата с решение на КАК, а не както е в момента – от постъпване на предложение. На законово ниво ще се запишат и изискванията към съдебните служители.