Банките без право да вдигат лихви при смяна на индекс

Това предвиждат приети промени в Закона за кредитните институции, внесени от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова

Менда Стоянова

Менда Стоянова

Банките няма да имат право да вдигат лихви при смяна на индекс, който се използва при пресмятането на лихвите по заеми и други операции, ако той спре да се изготвя, или ако се промени съществено.

Това предвиждат приети промени в Закона за кредитните институции, внесени от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Законът трябва да влезе в сила на 1 юли 2018 г. Предвижда се от тази дата и 2 лихвени индекса - “Софибид” и “Софибор”, да не изчисляват вече от БНБ. Решението е на УС на централната банка от март 2017 г.

Вариантите след това са два - изчисляването му от друга лицензирана компания или отпадането му.

“Със закона се дават гаранции при евентуална замяна на бенчмарка, произтичаща от промяна в лихвения процент”, заяви Менда Стоянова в отговор на Румен Гечев от БСП, който съзря опит да се легализира потенциално вдигане на лихвите по заемите.

“Внушенията, че последица от законопроекта ще бъде увеличаване на лихвените проценти, са абсолютна манипулация”, добави Менда Стоянова.
Законът задължава компаниите да изготвят и поддържат планове, в които определят действията си при съществена промяна на бенчмарк или отпадането му.