България ще участва във Венецианското биенале с инсталацията "Как живеем"

Инсталацията не се отнася единствено за България, а има по-широк контекст

Кураторът Вера Млечевска

Кураторът Вера Млечевска

Победител в конкурса на Министерството на културата за българско участие в 58-ото издание на Международната изложба за изкуство - Венецианско биенале, е инсталацията "Как живеем" с куратор Вера Млечевска и автори Рада Букова и Лазар Лютаков. Това беше съобщено днес на пресконференция в Националната художествена галерия, а вчера в сайта на Министерството на културата беше публикувана информация за журито и за конкурса.

В конкурса на Министерството на културата са взели участие 24 проекта, а от тях на финала са останали 3. Едно от основните качества, с които е изпъкнала инсталацията "Как живеем", е съобразяването със спецификите на изложбеното пространство във Венеция.

На пресконференцията Вера Млечевска каза, че проектът влиза в диалог с това, което е Венеция. Тя обясни, че едно заглавие не може да изчерпа целия проект, който се занимава не само с въпроса как живеем, а и с това как сме живели преди. Според нея работата е много концептуална и е свързана със специфичното пространство и неговите възможности. Млечевска допълни, че инсталацията не се отнася единствено за България, а има по-широк контекст.

На пресконференцията художникът и професор в Националната художествена академия Станислав Памукчиев призова всичките 24 проекта да бъдат публикувани на сайта на Министерството на културата, за да се види по какъв начин различните автори мислят съвременното изкуство, но представител на министерството му отговори, че въпросът с авторските права е сложен и това е трудно за осъществяване.

Всички проекти ще могат да бъдат видени на 23 януари от 11.00 до 13.00 и от 14.00 до 16.00 часа в галерия "Средец" на бул. "Александър Стамболийски" №17.

Така България ще присъства на Венецианското биенале за пръв път от 2011 г., когато национално участие на страната стана повод за скандал заради неясната процедура на избор на участниците в него. Тогава в сайта на събитието се появи информация, че България ще бъде представена от художниците Павел Койчев, Греди Асса, Хубен Черкелов и куратора Джордж Лукас, без да е ясно как, кога, от кого и по каква процедура е бил избран този куратор.

В състава на журито, избрало печелившия проект, влизат проф. д-р Галина Лардева, декан на факултет "Изобразителни изкуства" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, д-р Мария Василева, изкуствовед, проф. д-р Орлин Дворянов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", проф. д-р Чавдар Попов, преподавател в Националната художествена академия, д-р Кирил Василев, културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", и Лора Атанасова, главен експерт в дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в Министерството на културата.