България и Румъния “много скоро” ще станат членки на Шенген

Изказването на Аврамопулос е преди министерската среща ЕС-САЩ по въпросите на правосъдието и вътрешните работи

Димитрис Аврамопулос

Димитрис Аврамопулос

Румъния и България "много скоро" ще станат членки на Шенгенското пространство, заяви в Букурещ европейският комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, съобщава  агенция Аджерпрес.

Изказването на Аврамопулос е преди министерската среща ЕС-САЩ по въпросите на правосъдието и вътрешните работи, организирана от румънското председателство на Съвета на ЕС.

"Не сме много далече от този момент. Има още няколко аспекта, най-вече технически, но и практически. Не сме много далече от този ден. (...) Много сме близо. Не е въпрос на време, а на изпълнение на всички останали детайли. (...) Това нещо е валидно и за България, и за Хърватия", обясни европейският комисар.

Аврамопулос уточнява, че тази тема не е включена в дневния ред на срещата, за която е в Букурещ, но е поискал да изпрати "ясно послание" на румънците, че "много скоро Румъния ще стане членка на Шенгенското пространство".

Европейският комисар каза още, че ЕС и САЩ са установили много солидни връзки през последните десетилетия и ще продължат да работят в тази посока. "Трябва да работим заедно по отношение на граничния контрол, сигурността и миграцията. През последните години постигнахме важен напредък", посочи Аврамопулос и допълни, че това се дължи на доверието между партньорите.