България е сред "отличниците" в ЕС по дял на необслужваните кредити

Номер едно по лоши кредити е Гърция с 46.9%, а в страната ни те са 12.1%

България се оказа сред лидерите в Европейския съюз по дял на необслужваните кредити. Страната е на пето място в ЕС, като към юни миналата година лошите кредити са 12.1% от всички отпуснати заеми и аванси, което е три пъти повече от средното ниво за ЕС, което е 4.6%. Това показва работен доклад на Европейската комисия, посочва "Сега".

България е на пето място в ЕС по този показател. Номер едно по лоши кредити е Гърция с 46.9%. Следват Кипър с 33.4%, Португалия с 15.5% и Италия с 12.2%. При необслужваните заеми в частния сектор България е трета с 19.2%, като изостава само от Гърция и Кипър.

От доклада се разбира, че през последните години все пак има подобрение, като се отбелязва, че след финансовата криза и фалита на КТБ делът на лошите кредити достигал 20%. Преди кризата необслужваните заеми са били двойно по-малко.

Намаление има във всички видове кредити. При фирмените заеми делът на необслужваните е паднал до 14.2%, а при ипотечните - до 7.4%.

През последните две години Европейската комисия няколко пъти критикува България за проблема с необслужваните кредити, което принуди банките да предприемат спешни мерки за изчистване на голяма част от лошите си портфейли.

По данни на Асоциацията на банките в България към септември миналата година необслужваните заеми вече са се свили до 11.7%. Във финансова изражение това представлява 6.7 млрд. лв.

Преди дни БНБ предупреди банките да внимават с отпускането на жилищни кредити, тъй като ръстът на цените на недвижимите имоти крие рискове.