Българите в Западните покрайнини гневни на БСП заради името на Димитровград

Те питат столетницата: Какво е направил Георги Димитров за Цариброд?

Сънародниците ни от Западните покрайнини са гневни на БСП заради името на Димитровград. Това стана ясно от думите на правозащитника Зденка Тодорова на пресконференция по случай Деня на Западните покрайнини.

Българите там поискаха Димитровград да си върне старото име Цариброд и отправят задочно питане към БСП какво е направил Георги Димитров за Цариброд, съобщава news.bg.

По думите ѝ се е разиграла кампания от страна на БСП срещу преименуване на града. Тя заяви, че не разбира защо е избухнал скандал. "Много несериозно е, че една голяма политическа партия може да се обяви против интересите на сънародниците си", заяви Зденка Тодорова.

Според нея БСП от идеологическа гледна точка взели от интернет информация, която не е точна, защото референдумите за смяна на името на града не са два, а много повече.

Тодорова смята, че резултатите от референдумите, след които е преименуван Цариброд, са в резултат на манипулации, защото през 1992 г. референдумът е успял, но властите не го признават за валиден.

Тя припомни и че въпросът със смяната на името на града е поставен от евродепутата Андрей Ковачев, но не среща подкрепа от сръбска страна.

Зденка Тодорова се възмути от писмото, изпратено от Българския антифашистки съюз до сръбския президент с искане да не се подкрепя смяната на името на Димитровград и поиска  да се извърши ревизия на смяната на името на Цариброд.

Журналистът Горан Благоев отбеляза, че след като едно име е сменено с указ, трябва да се върне с указ, а не да се провежда референдум.