​Българинът Радул Милков извършва първия боен полет в Европа

Радул Милков
Морският нос „Милков” на Земя Греъм в Антарктика носи името на българина Радул Милков, а причината за това международно признание се случва на днешния ден, през 1912 година.

По време на — Балканската война, българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин. На 16 октомври 1912 г. Радул Милков извършва заедно с наблюдателя Продан Таракчиев първия боен полет в историята на българската авиация, който по-късно предизвиква големи спорове. В дневника за бойните действия на Аеропланното отделение това знаменателно събитие е отразено съвсем кратко, заедно с други данни за проведената дейност през деня:

"Полет на един апарат Албатрос до Одрин и обратно, пилотиран от поручик Милков с пасажер поручик Таракчиев. ... При кацането на апарата се счупи шасито."

В спомените на двамата първи бойни летци, писани десетки години по-късно, се твърди и, че това е първия боен полет в историята на световната авиация и че тогава е извършено първото бомбардиране, но по-късно са опровергани.

Историческата истина, потвърдена от многобройни документи е, че първият боен полет на българската авиация, изпълнен на 16 октомври 1912 г. от Милков и Таракчиев, е разузнавателен. Първото бомбардиране на противников обект от български самолет е извършено на 17 ноември 1912 г. от италианския доброволец Джовани Сабели (пилот) и майор Васил Златаров (наблюдател), командир на Въздухоплавателния парк, със самолет Блерио XI.

Самолетът, с който е извършен полета на 16 октомври 1912 г., е бил Албатрос F-2. Това е модифицирана версия на френския двуплощник Фарман (затова буквата F) с гондола за екипажа и редови двигател Аргус вместо оригиналния ротационен двигател.

Снимка в галерия: Самолет „Албатрос”, с който поручиците Радул Милков (седнал в аероплана) и Продан Таракчиев извършват първи боен полет над Одрин (lostbulgaria.com)