Българин вдигна на крак полицията в Мадрид и предизвика евакуация на небостъргач

47-годишният ни сънародник бе арестуван, а по-късно пуснат

Българин беше арестуван и впоследствие пуснат под гаранция, след като вся смут с фалшива бомбена заплаха в Мадрид. Сънародникът ни, който живее за постоянно в Испания, вдигна на крак полицията в Мадрид и принуди да бъде извършена мащабна евакуация на небостъргача Торе Еспасио. На 16 април българинът, който се оказа, че е на 47 години, се обадил в посолството на Австралия, което се помещава в сградата, и съобщил, че в него има бомба. Това наложило голямата евакуация на стотици хора и налагането на извънредни мерки за сигурност, тъй като във въпросния небостъргач се намират още посолствата на Великобритания, Канада и Холандия.

Полицията успяла да локализира обаждането, но ѝ отнело около седмица, за да идентифицира със сигурност човекът, който стоял зад слушалката. Така вчера 47-годишният българин бе задържан, като местната полиция дори публикува видео с ареста му. Той светкавично бе изправен пред съда и бе пуснат под гаранция.

Оказа се, че това е второто му задържане за подобна проява, която испанските власти квалифицират като нарушаване на обществения ред. Само няколко дни по-рано, на 11 април, той подал фалшив сигнал за бомба и в посолството на Еквадор.

Торе Еспасио е един от група от четири небостъргача в испанската столица, като се извисява на 230 метра. Освен няколкото посолства, по 57-те му етажа се помещават и офисите на редица големи компании.