Българин грабна наградата в конкурса на National Geographic за 2018

Фотографията е озаглавена "Нереално" и неин автор е цигуларят Ясен Тодоров, който от 20 години живее в САЩ

снимка: National Geographic

снимка: National Geographic

Снимка на хиляди неизползвани автомобили, паркирани в пустинята Мохаве, беше избрана за носител на голямата награда на конкурса на списание National Geographic за 2018 г. Фотографията е озаглавена "Нереално" и неин автор е българинът Ясен Тодоров, който от години живее в САЩ, съобщи National Geographic в края на миналата седмица, посочва "Дневник".

Цигуларят Ясен Тодоров от близо 20 години развива страст към небето. Днес той е летателен инструктор. Започва да се занимава с фотография, защото иска да сподели страстта си със света отдолу. Наградената снимка от конкурса на National Geographic е едновременно красива и ангажирана с околната среда. Тя също така носи на българина 5000 долара.

В деня на заснемането на наградената фотография Тодоров знаел, че изпепеляващата калифорнийска жега ще бъде предизвикателство за неговия малък самолет "Пайпър Уориър" от 1976 г. Българинът често е летял в местността и е бил наясно, че местното летище се използва за съхраняване на стари самолети, които биват използвани за скрап или за резервни части, разказва той пред National Geographic.

След избухването на скандала с данните за вредните емисии от колите на "Фолксваген" в САЩ огромните широки пространства около летището се превръщат в гробище за автомобили. Когато чул за този случай, Ясен Тодоров бил поразен от размера на историята - той искал сам да види за какво става дума.

Това, което успял да улови с обектива си, било забележително. Хиляди автомобили, произведени от "Фолксваген" и от Ауди от 2009 до 2015 г., стояли захвърлени насред пустинята Мохаве.

"С кадри като този се надявам да станем по-съзнателни и отговорни към красивата си планета", коментира пред National Geographic Тодоров.